Branchedirektør gør status: - Der er brug for arbejdsro
- Jeg synes overordnet, branchen står et godt sted. Vi ser et mere normalt billede efter år med voldsom vækst, hvor mange havde svært ved at følge med efterspørgslen.
Ordene kommer fra Camilla Ley Valentin, der i fjor tiltrådte som branchedirektør for DI Digital.
Hun fortæller videre, at stemningen stadig er god, trods branchen er i et "mere normalt gænge."
Vi kan producere bæredygtigt, og det er der et stort forretningspotentiale i. Men det kræver mod og samarbejde på tværs Camilla Ley Valentin, branchedirektør, DI Digital
Camilla Ley Valentin hæfter sig ved, at der de seneste år har været flere gode tiltag på det digitale område, som nu skal implementeres ude i virksomhederne. Det drejer sig blandt andet om EU's Data Act, EU Cyber Resilience Act, Digitalt produktpas og AI Act.
- Så lige nu er der brug for lidt arbejdsro. Jeg føler, vi er der, hvor vi gerne vil have tid til, at forslagene og politikkerne kan blive indarbejdet i virksomhederne og i virkelighedens verden, siger Camilla Ley Valentin.
Mangler diversitet og uddannelse
Selvom branchedirektøren derfor ikke lige nu og her står og drømmer om konkrete tiltag på elektronikområdet, så mener hun alligevel, at politikerne skal gøre noget i mere bred forstand.
- Vi har stadig nogle varige udfordringer. Blandt andet mangler der fortsat flere studerende på STEM-fagene, og vi har en diversitetsudfordring, hvor kvinder stadig er underrepræsenteret i branchen, siger Camilla Ley Valentin.
Derudover mener hun, at politikerne skal arbejde for, at danske virksomheder i det lange løb kan komme til at nyde godt af de store summer, der følger med i EU's Chips Act. Her har DI Digital opridset fem råd til, hvordan det skal gøres.
De fem råd fra DI Digital
- Etabler et mikrochip-kompetence- og designcenter i Danmark, hvor forskere og virksomheder kan få viden og sparring til design, udvikling og produktion af mikrochips. Det er afgørende for succes, at der etableres et stærkt miljø mellem forskning, startups og det brede erhvervsliv.
- Styrk mikrochip-uddannelserne på universiteterne med et permanent rammeløft af området og gennemfør en brandingstrategi sammen med universiteterne og industrien, som skal gøre området mere attraktivt i de uddannelsessøgendes øjne.
- Etabler pilot-linjer og prototype fabrikation for first-of-a-kind teknologier, som vil styrke det danske mikrochips-økosystem med udvikling af højt specialiseret viden.
- Styrk virksomhedernes forskning og innovation indenfor chipdesign og -produktion med henblik på at udvikle nye chipapplikationer.
- Statsstøtteordninger til ny chipproduktion i Danmark.
Kilde: DI Digital
Kan producere bæredygtigt
Camilla Ley Valentin fortæller, at hun i det store hele er meget fortrøstningsfuld på vegne af sine medlemmer i den danske elektronikbranche. Det skyldes blandt andet virksomhedernes potentiale i at levere til grønne teknologier.
Derfor har hun og resten af DI Digital sat sig som mål for 2024, at den grønne omstilling i elektronikbranchen skal være det primære omdrejningspunkt.
- Vi har et udvalg, der arbejder med og kommer med input til, hvordan virksomhederne bedst muligt kan gøre en forskel i den grønne omstilling og udvikle den samlede elektronikbranche ved at få elektronikbranchen ind på den politiske bevidsthed, siger hun.
For der er meget at hente, når de højt specialiserede danske elektronikvirksomheder leverer til de grønne industrier, mener Camilla Ley Valentin.
- Danmark er et dyrt sted at producere, og vi kan ikke vinde på prisen alene. Men vi kan producere bæredygtigt, og det er der et stort forretningspotentiale i. Men det kræver mod og samarbejde på tværs, understreger branchedirektøren.