Avanceret griberobot skal udvikles i Odense
Verdens mest avancerede griberobot skal udvikles i Odense. Sådan lyder målet for innovationskonsortiet MoveBots, der netop har fået lovning på et to-cifret millionbeløb i støtte til projektet.
- Vi vil samle national og international viden på området, så vi kan bygge en fleksibel robot med gribearme, der funktionelt kommer så tæt på den menneskelige hånds muligheder som muligt. I dag kan vi lære en robot at samle et æg op fra en spand og lægge det i en bakke. Men hvis robotten ikke har forhåndsviden om æggets beskaffenhed og skal finde det mellem 100 andre genstande og efterfølgende bruge to arme til at pille skallen af ægget, så må robotterne i dag melde pas.
- Derfor vil vores robot have uanede anvendelsesmuligheder ikke alene i fremstillingsindustrien men også mange andre steder, fx på sygehusene eller i landbruget, siger centerleder Rune Larsen, RoboCluster.
Han står i spidsen for innovationskonsortiet MoveBots, der netop har fået tilsagn om 12,8 mio. kr. i støtte til projektet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.
Teknologisk fyrtårn
I løbet af de kommende fire år ventes antallet af fleksible industrirobotceller at blive flerdoblet på verdensplan, lige som der vil ske en 3-dobling i antallet af professionelle servicerobotter, samt 4-5 dobling i antallet af personlige robotter.
Derfor bliver MoveBots et internationalt teknologisk fyrtårn, der placerer de medvirkende danske virksomheder centralt i den internationale udvikling af fleksible robotter til brug i produktions- og serviceindustrien.
- Med tilsagnet har vi fået bekræftet, at robot- og automatiseringsindustrien har en vigtig base i Odense og den syddanske region. Med støtten kan vi fastholde og udvikle den ekspertise vi har på området og sikre, at vi også i de kommende år kan tiltrække såvel de bedste nationale som internationale forskerkompetencer, teknologier og viden, siger centerleder Rune Larsen, RoboCluster.
Om konsortiet
Innovationskonsortiet MoveBots består af en række danske forskere og virksomheder med spidskompetencer inden for emnehåndtering på højt internationalt niveau:
- AMROSE Robotics
- BILA
- Grundfos
- Ideal-line
- Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet for Produktionsteknologi, Syddansk Universitet
- RoboCluster
- RoboTool
- SCAPE
- Teknologisk Institut
- Tender Trolleys
- TriVision
- T&O Stelectric
- Unisensor
- Universal Robots
Det samlede budget for det 4-årige projekt, MoveBots, er på knap 31 mio. kr., hvor af de medvirkende parter selv bidrager med ca. 18,2 mio. kr. mens Forsknings- og Innovationsstyrelsen bidrager med 12,8 mio. kr.
Kilde: RoboCluster, http://www.robocluster.dk