23948sdkhjf

DI: Godt miljøministeren har lyttet til industrien i ftalat-sagen

National enegang i bestræbelserne på at fjerne ftalater fra vareprodukter er skadeligt for danske virksomheder. Derfor er det godt, at den danske miljøminister nu udsætter forbuddet mod fire ftalater, mener DI.
Forbuddet mod fire hormonforstyrrende ftalater udskydes to år, så det først træder i kraft i 2015, og ikke i december i år, som var planen. Årsagen er, at de fire ftalater er langt mere udbredt end forventet og at producenterne ikke kan udfase ftalaterne så hurtigt, som Miljøministeriet ønskede.

Afhængige af internationale producenter
- Vi er glade for, at miljøministeren har lyttet til os. For vi driver ikke forretning i et isoleret dansk marked, men er afhængige af internationale producenter inden for mange produktområder. Og da Danmark er et meget lille marked, kan vi langt fra forvente, at internationale leverandører retter ind blot for at tilfredsstile vores lille marked, forklarer chefkonsulent Vibeke Plambeck, DI.

Hun peger på, at det grundlæggende ville være umuligt for producenterne at fremrykke udfasningsprocessen af tekniske årsager uden, at markedet og salget af elektroniske og elektriske produkter rammes hårdt. Der er tale om både import af elektronisk udstyr og en betydelig eksport af samme.

Delkomponenter med ftalater
De danske producenter af elektronisk udstyr anvender ikke ftalater i deres produktion, men skal for at færdiggøre deres produkter bruge delkomponenter med indhold af ftalater, der produceres andre steder i verden. Import af disse delkomponenter vil blive stoppet med ftalatforbuddet, og dermed vil også en betydelig eksport blive stoppet.

- De samme ftalater bliver godkendelsespligtige i februar 2015 og et for tidligt og isoleret dansk forbud ville få negative konsekvenser for det danske marked med den alt overvejende store risiko for, at en væsentlig andel af udbuddet af elektroniske produkter vil forsvinde. Og dels vil det betyde en forringelse af erhvervets konkurrenceevne for slet ikke at tale om at skabe barrierer for danske elektronik-producenters eksport, fortæller Vibeke Plambeck.

De fire ftalater har været på markedet i mange år og vil findes i produkter, vi omgiver os med til daglig, indtil produkterne skiftes ud. Over en årrække har danske virksomheder udfaset brugen af ftalater i det omfang det har kunnet lade sig gøre at finde en erstatning. Der, hvor der fortsat findes ftalater, er i varer, der importeres fra ikke-EU lande.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093