23948sdkhjf

Dansk drone skal redde mennesker og elefanter i Thailand

I Thailand opstår der ofte konflikter, når vilde elefanter bevæger sig ind på lokale landsmænds marker for at finde føde. Derfor har naturorganisationen WWF Verdensnaturfonden og det aalborgensiske teknologifirma Robotto udviklet en intelligent drone, som skal reducere antallet af sammenstød mellem mennesker og elefanter

Med 5.000 billeder på nethinden svæver en dansk drone i 80 meters højde over et af de steder, hvor der - statistisk set - er størst risiko for sammenstød mellem lokale landmænd og elefanter. Dronen patruljerer døgnet rundt i nationalparkerne Kui Buri og Kaeng Krung i Thailand, hvor vilde elefanter i stigende grad ødelægger landmændenes afgrøder, når de er på jagt efter føde.

Efterhånden som regnskoven forsvinder, presses elefanterne ind på et stadig mindre område. Derfor bliver det stadig mere fristende for de store dyr at æde afgrøderne på de lokale landmænds marker - og det fører til kritik, sammenstød mellem mennesker og dyr og desværre også dødsfald.

Den problematik skal et nyt droneprojekt, der er igangsat af WWF Verdensnaturfonden og det aalborgensiske teknologifirma Robotto, nu være med til at dæmme op for. 

Dronen - som er udstyret med kunstig intelligens - holder øje med elefanterne og kan tilmed beregne, hvor de bevæger sig hen. Det giver bedre muligheder for at opdage og afværge konflikter, inden det går galt.

- Det er tragisk, når der opstår direkte konfrontationer mellem mennesker, der forsøger at beskytte deres afgrøder, og dyr, der tvinges på jagt efter mad uden for den vilde natur. Det er desværre ikke muligt at ansætte så mange parkbetjente, at vi kan overvåge så store områder døgnet rundt, men med droner kan vi opdage problemerne så tidligt, at parkbetjentene kan afværge en konflikt, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, i en pressemeddelelse.

WWF vil bremse sammenstød

Droneprojektet kommer efter mange års konflikter mellem mennesker og elefanter i området. Uroen betyder, at 34 procent af husstandene og hele 70 procent af de thailandske plantageejere i området mener, at de udrydningstruede elefanter helt bør udryddes. Det viser en undersøgelse fra 2018 fra det internationale miljønetværk IUCN.

Ifølge WWF Verdensnaturfonden er en person blevet dræbt og tre såret, mens en elefant er blevet dræbt under konflikter.

En voksen elefant kan spise op til 200 kilo føde om dagen, og de får stadigt sværere ved at finde nok føde i naturen. Samtidig elsker elefanterne de søde ananasser, der dyrkes i området, og det er netop i disse marker omkring nationalparkerne, at mennesker og elefanter risikerer at miste livet.

- Vores thailandske kolleger har testet forskellige løsninger for at dæmme op for sammenstødene mellem mennesker og elefanter. De har blandt andet opsat bistader, fordi elefanter er bange for bier. Men pladsmanglen er så stor i Thailand, at selv denne løsning - som ellers fungerer fint i blandt andet Afrika - ikke helt kan løse problemet. Derfor vil droner gøre en ekstra stor forskel. Faktisk er jeg helt sikker på, at de vil redde liv, siger Bo Øksnebjerg og fortsætter:

- WWF Verdensnaturfonden bruger allerede droner til at overvåge dyrebestande rundt om i verden, men det er banebrydende, at vi nu benytter kunstig intelligens til at undgå sammenstød mellem mennesker og dyr.

Har trænet dronen med billeder fra Aalborg Zoo

Det aalborgensiske teknologifirma Robotto har programmeret og trænet dronen til at genkende elefanter og deres bevægelsesmønstre. Det har virksomheden blandt andet gjort med billeder af elefanterne i Aalborg Zoo.

- Vi har brugt cirka to måneder på at programmere dronen og på at træne den til at genkende elefanter og deres bevægelsesmønstre. Det har vi blandt andet gjort med fotos og videoer fra WWF Verdensnaturfondens folk i Thailand og fra Aalborg Zoo. Nu har dronen cirka 5.000 billeder på nethinden, så den nemt genkender og kan sende billeder og information om elefanternes færden til de lokale parkvagter. Det gør det muligt at spore elefanterne fra sikker afstand og gribe ind, hvis en konflikt er under opsejling - også om natten, siger Kenneth Geipel, medstifter og administrerende direktør i Robotto.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078