Grøn teknologi strander på grund af manglende investeringer
Hvis man venter på, at teknologi skal redde os fra klimaforandringerne, må man ifølge et nyt dansk studie hellere finde tålmodigheden frem.
Baseret på patent-data og interviews med patent-tagere på grøn teknologi peger studiet på en del problemer, der står i vejen for, at grøn teknologi kan blive udviklet og udbredt i samfundet i den skala, der skal til, hvis det skal batte i forhold til klimakrisen.
Især den store skala er et problem, da disse teknologier ofte skal opskaleres langt, for at man kan vise en investor, at de virker – og det kræver penge.
Andre hindringer kan for eksempel være politisk støtte, der typisk kun er rettet mod én eller en lille gruppe teknologier ad gangen uden at hjælpe andre. Udvikleres manglende erfaring med at skaffe investering spiller også en rolle.
- Resultaterne opsummerer fint noget, som mange andre studier også påpeger, nemlig at det er meget svært at få grøn tech på markedet, siger Øyvind Bjørgum, professor på Norges Tekniske og Naturvidenskabelige Universitet, der har kigget på studiet for Videnskab.dk.
Forskerne bag studiet har gennemgået patentdatabaser i Danmark, Norge, Sverige og Finland, hvor de har observeret en støt stigning i antallet af grønne patenter siden år 2000. Patenter er rettighederne til en idé, i det her tilfælde grønne teknologier.
De undersøgte teknologier beskæftiger sig mest med omdannelse af biomasse til brændstof eller andre nyttige kemikalier eller brændselsceller, men der er også patenter på CO2-fangst, nye typer gødning og rensning af kemikalier.
Forskerne har ved samme lejlighed interviewet 40 personer (cirka 10 i hvert land), der har stået bag grønne patenter fra databaserne, om deres problemer, hvor langt fra markedet de er, hvor pengene kommer fra og deres løsninger.
Efter opsporing af og interviews med patenttagerne har forskerne kortlagt syv trin i udviklingen af grøn teknologi:
- Forskning og udvikling
- Opstart
- Patentering
- Opskalering
- Risikohåndtering
- Kommercialisering
- Udbredelse i samfundet
Af de syv trin kan grønne patenter i trin 3 i sig selv kræve meget kapital til forskning og udvikling af teknologien.
Langt større er imidlertid omkostningerne forbundet med at opskalere teknologien i trin 4.
- Det er her, at de fleste udviklere render ind i et ‘hønen-og-ægget-problem’: Mulige investorer vil gerne se teknologien fungere i stor skala, men at nå den skala kræver penge fra investeringer, påpeger Massimo Pizzol, professor i industriel økologi på Aalborg Universitet og medforfatter til den videnskabelige artikel.
At skaffe kapital bliver yderligere besværliggjort af, at man ikke ved, hvordan markederne for givne teknologier ser ud i fremtiden, hvilket er relevant, da udviklingen tager lang tid.