23948sdkhjf

Millioner til nyt telemedicinsk økosystem

Alexandra Instituttet, Delta, Force Technology og Teknologisk Institut skal udvikle et økosystem, der skal drive markedet for telemedicin fremad både i Danmark og udlandet.
Fire GTS-Institutter skal udvikle et økosystem, der kan kickstarte Danmark som telemedicinsk foregangsland. Initiativet har fået 31,5 mio. udviklingskroner over en treårig periode.

Målet er at udvikle et økosystem med teknologier og standarder, som kan sætte danske og udenlandske virksomheder i stand til nemmere at udvikle sundheds- og velfærdsprodukter.

Fælles og nye muligheder
Udviklingen af telemedicin, hvor danskerne kan klare lægebesøget hjemme i stedet for at skulle hen til læge eller hospital er i rivende udvikling. Men som situationen er i dag, er der ikke nogen fælles standarder for telemedicinske systemer. Det svækker et ellers voksende marked, fordi enkelte systemer udvikles og lever som isolerede øer.

- Formålet med projektet er blandt andet at bruge internationale standarder til at skabe nye muligheder og sammenspil tværs af forskellige telemedicinske systemer og produkter. Eksempelvis ved at tilbyde en værktøjskasse eller udviklingsplatform, som alle kan teste deres løsninger på, siger projektleder og professor Morten Kyng fra Pervasive Healthcare ved Alexandra Instituttet.

Store forretningsmuligheder for SMV’er
Udviklingsplatformen, der bygger på internationale standarder, vil tilbyde vækstmulighed for danske virksomheder indenfor telemedicin.

- Platformen kan give en lang række SMV’er mulighed for at udvikle apparater og services, som kan indgå i telemedicinske løsninger og integreres i store driftssystemer såsom EPJ og EOJ, siger Ivan Lund, Sektor for National Sundheds-IT.

Ivan Lund forklarer videre, at Danmark med dette projekt har en enestående mulighed for at skabe fælles telemedicinske kerneelementer af høj kvalitet. Elementer, der kan anvendes som byggeklodser, når virksomheder såvel som regioner og kommuner ønsker at udvikle nye løsninger eller supplere eksisterende systemer med ny teknologi.

Fælles platform til gavn for borgerne
På hospitalerne er forskellige telemedicinprojekter allerede i fuld gang inden for behandling af f.eks. KOL, hjertesvigt og sår. Morten Kyng ser et stort potentiale i, at andre spillere nemmere vil kunne koble sig på det tog.

- Det kommer både virksomheder, hospitaler, kommuner og patienter til gode, at vi nu skaber en udviklingsplatform med fælles internationale standarder, som telemedicinske produkter kan få nem adgang til gennem fælles moduler og værktøjer. Så skal de ikke selv stå for al sikkerhed, dataoverførsel og lagrings-formater, men kan koncentrere sig om den del de er bedst til, siger Morten Kyng.

De fire institutter biddrager med hver deres knowhow til projektet. Alexandra Instituttet står i spidsen for arbejdet med udviklingsplatformen og for organisering af økosystemet. Delta bidrager især med viden om producentsiden, medicinsk udstyr og regulatoriske krav. Teknologisk Institut arbejder især med efterspørgselssiden: hospitaler, kommuner osv. og har fokus på organisatoriske forhold og incitamenter. FORCE Technology bringer især viden om med design-, forbruger-, og sikkerhedspsykologi ind i projektet.

Samtidig vil der være en kreds af interessenter tilknyttet arbejdet, som eksperimenterer med udviklingsplatformen, ligesom en endnu større kreds forventes at følge udviklingen.

Om projektet Kick-start af Danmark som telemedicinsk foregangsland
Projektet skal udvikle et økosystem, der skaber fremdrift for telemedicin og velfærdsteknologi i Danmark. Der bliver udviklet en værktøjskasse baseret på den nyeste viden på feltet og en grundig kortlægning af området. Arbejdet vil omfatte forretningsmodeller, internationale standarder og fælles tekniske snitflader, open source kerneteknologi og infrastruktur, som giver kommercielle udbydere indenfor telemedicin mulighed for at tilbyde deres komponenter i en samlet ramme. Projektet samarbejder med National Sundheds-it (NSI) om national koordinering af infrastrukturarbejdet.


Om GTS-institutter
Alexandra Instituttet, FORCE Technology, Delta og Teknologisk Institut er blandt Danmarks ni GTS-institutter. Institutterne har til formål at fremme udviklingen og udnyttelsen af den nyeste viden i danske virksomheder. På basis af forskning skal institutterne udvikle teknologiske serviceydelser, og disse skal efterfølgende sælges på almindelige markedsvilkår. GTS står for Godkendt Teknologisk Service, og systemet støttes af Videnskabsministeriet.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063