Lemvig-virksomhed åbner ny fabrik i Kina: - Vi må ikke tøve
Transformerproducenten Dantrafo fra Lemvig har gennem flere år vokset på både top og bund, og senest formåede de i 2022 at lægge over 40 procent oveni driftsresultatet.
Og væksten ser ikke ud til at stoppe lige foreløbigt, for der er god efterspørgsel på Dantrafos transformere og induktive komponenter.
Derfor har de for nyligt åbnet en splinterny fabrik i Kina, der kommer til at forøge den kinesiske produktionskapacitet med 60 procent.
Helt grundlæggende er det da også kapaciteten, der primært ligger til grund for den nye fabrik, fortæller CEO i Dantrafo, Ivan Gam.
- Jeg tror på, at potentialet er der, og hvis vi må sige nej, fordi vi har for lav kapacitet, så kan kunderne gå mange andre steder hen. Så der må vi ikke tøve, siger Ivan Gam.
Tættere på leverandører
Selvom vi er i en tid, hvor mange produktionsvirksomheder rykker produktionen tættere på Danmark, så frygter Ivan Gam, ikke, at det kommer til at være et problem at investere i Kina, blandt andet fordi det også derude er lettere at skaffe de rette materialer til produktionen.
- Nogle snakker om, at man skal rykke ud af Kina på grund af forsyningssikkerhed eller geopolitik, men man skal være opmærksom på, at 75 procent af transformere og induktive komponenter bliver produceret i Kina, og at 85 procent af materialerne dertil bliver lavet i Kina, siger Ivan Gam.
Han peger desuden på, at automatisering generelt vokser i Kina.
- Indenfor en radius af 300 kilometer har vi alle de bedste virksomheder til automatisering, og samtidigt er materialeleverandørerne tæt på. Det er der ingen, der kan slå logistikmæssigt, så det er derfor vi har valgt af investere yderligere i Kina, siger Ivan Gam om den nye fabrik i Kina, der åbnede i efteråret.
Kan udvide yderligere
Dantrafo åbnede første fabrik i Kina i 2004 i Suzhou nær Shanghai i det østlige Kina. Fabrikken lukkede i forbindelse med åbningen af den nye fabrik, der ligger længere vestpå. Forklaringen herpå er simpel, fortæller Ivan Gam.
- Udviklingen i Kina går stille og roligt mod vest. I gamle dage var der meget i Shanghai, men nu rykker mange længere ind i Kina, fordi omkostningspresset er større i Shanghai.
Udover den umiddelbare kapacitetsforøgelse på 60 procent, så ligger det også i kortene, at kapaciteten på længere sigt kan udvides yderligere, hvis efterspørgslen til skulle være der.
- Der er udviklingsmuligheder på den nye fabrik. Efter vi er flyttet bruger vi noget af den ekstra plads, men vi har stadig plads på fabrikken til at udvide yderligere, siger Ivan Gam.