23948sdkhjf

Robotchef udpeger fem tendenser inden for automatisering

Øgede investeringer, større robotflåder og skeptiske medarbejdere er blandt de tendenser som præger udviklingen inden for automation

Robotter og automatisering fylder mere og mere i logistiksektoren, og i denne uge løber konferencen European Robotics Forum af stablen i Odense.

I den forbindelse har den danske robotvirksomhed Mobile Industrial Robots, udsendt en pressemeddelelse. 

Her udpeger Rasmus Smet Jensen, som er virksomhedens Vice President for Marketing & Strategy, fem tendenser som præger udviklingen inden for automation.

Pengene arbejder igen

Den første tendens handler om investeringer. Virksomheder inden for blandt andet logistik og elektronikbranchen er nemlig begyndt at igangsætte automatiseringsprojekter igen.

Det sker efter en periode med pause i investeringerne, som følge af den uvished omkring samfundsøkonomien, som de seneste år har været dominerende.

- Teknologiens udvikling og udsigten til mere stabilitet øger behovet for nye logistikløsninger og udvidet automatisering på det globale marked. Flere virksomheder investerer tid og midler i logistikløsninger, som sikrer, at de forbliver konkurrencedygtige inden for deres felt, påpeger Rasmus Smet Jensen i pressemeddelelsen.

Han henviser til en analyse fra McKinseys Global, som viser, at en del virksomheder vil bruge op imod 25 procent af deres investerede kapital på automatiserede systemer over de næste fem år.

Manglende medarbejdere

Den anden tendens, som Rasmus Smet Jensen skitserer, er den mangel på arbejdskraft, som præger logistiksektoren såvel som andre sektorer.

Her kan automatisering selvsagt være en løsning, men den manglende arbejdskraft giver også problemer i forhold til at implementere teknologien hos virksomhederne.

- Det kræver fokus på uddannelse, både internt i virksomheder og i samfundet, hvis vi vil forbedre virksomhedernes muligheder for at udnytte automatisering til at fastholde og rekruttere medarbejdere, fortæller Rasmus Smet Jensen.

Inklusion er afgørende

En tredje tendens er en generel skepsis, blandt de medarbejdere, der skal arbejde på gulvet sammen med roboterne.

- Mange bliver usikre i forhold til deres egne opgaver og jobmuligheder, og det er virksomhedernes opgave at foregribe denne frygt. For robotterne er sikre, intuitive og nemme at tage ejerskab over for den enkelte medarbejder - det kræver blot, at de får muligheden, forklarer Rasmus Smet Jensen.

Han peger på, at det er nødvendigt med tydelig kommunikation fra ledelsens side, hvis automatiseringsprocessen skal blive en succes.

Antallet af robotter vokser

Antallet af robotter i danske virksomheder vokser og vokser. Men når robotflåderne vokser, stiller det imidlertid også stører krav til virksomhederne, mener Rasmus Smet Jensen.

- Hvis robot-automatisering i stor skala skal lykkedes, så skal tidsforbruget og kompleksiteten forbundet med at styre hver enkelt robot reduceres. For eksempel skal det være nemt og intuitivt at justere robotternes programmering, hvis der er behov for de skal udføre nye opgaver, udtaler han og fortsætter:

- Endeligt er software nødvendigt for at kunne opsamle og analysere data, der kan bruges til at forbedre robotternes effektivitet og driftssikkerhed. Hos MiR har vi derfor lige så stort fokus på at udviklingen af software, som vi har på de fysiske robotter.

Fleksibilitet bliver et krav

Den sidste og femte tendens handler om robotternes funktionalitet. Robotterne bliver nemlig i stigende grad brugt til forskellige typer af transportopgaver, hvor de skal indgå i andre komplekse og automatiserede systemer. Og det stiller krav til, hvad robotterne skal kunne.

- De nyetablerede automatiserede processer kalder på robotter, der kan udføre transportopgaver af forskellige materialer og vægt samt forskellige funktioner, der passer ind i virksomhedernes produktioner. Det stiller krav om mere fleksibilitet, både i udvalget af robotter og tilbehør og i den medfølgende software, slutter Rasmus Smet Jensen.

Flere "megatrends" præger branchen, men et sted er udviklingen gået i stå

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079