23948sdkhjf

Unikke muligheder for dansk erhvervsliv

I de kommende år vil to af verdens største og mest avancerede forskningsfaciliteter blive bygget i Lund.
Det skriver Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i en pressemeddelelse.

Der er tale om neutronstråleanlægget European Spallation Source (ESS) og røntgensynkrotronen MAX IV.

Danmarks Tekniske Universitet forventer, at de kommende faciliteter vil give helt nye muligheder for materialeundersøgelser, der kan komme danske virksomheder til gavn. Det kan for eksempel være inden for områder som fødevaresektoren, medicinalindustriens anvendelse af enzymer og proteiner, energi- og miljøsektorens udvikling af brændselsceller og test af konstruktioner og materialer.

Industriportal skal guide virksomhederne
DTU opretter derfor i samarbejde med blandt andre Region Hovedstaden, Københavns Universitet (KU) og Dansk Industri en industriportal, hvor virksomheder kan få hjælp til at finde løsninger på deres materialeproblemer. Denne industriportal bygges op som et såkaldt 3D Imaging-testcenter og skal medvirke til en effektiv udnyttelse af ESS og MAX IV inden for 3D-billeddannelse, som er meget vigtig for industrivirksomheder.

Projektet er støttet af Vækstforum Hovedstaden og EU's regionalfond og er et led i et større strukturfondsprojekt kaldet ”ESS og MAX IV som vækstmotorer i hovedstadsregionen”, der kan øge hovedstadens evne til at tiltrække internationale forskere og virksomheder inden for materiale- og life science-områderne. Centeret skal fungere som forløber for et fuldt udbygget testcenter til 50 millioner kroner.

En bro mellem forskning og erhvervsliv
Røntgensynkrotronen MAX IV vil stå færdig i 2015, mens neutronstråleanlægget ESS er klar til brug i 2019. De to faciliteter vil ifølge DTU være fantastiske værktøjer til at se dybt ind i materialer og lave f.eks. meget detaljerede tredimensionelle billeder af materialernes sammensætning og vise den atomare struktur og atomernes bevægelser.

3D Imaging-centeret skal bygge bro mellem forskning og erhvervsliv, sådan at flere danske virksomheder end i dag kan benytte analyser og karakterisering af materialer på højt detaljeret niveau.

Jane Hvolbæk Nielsen, der er institutdirektør på DTU Fysik, understreger, at det nye testcenter vil tage udgangspunkt i virksomhedernes konkrete problemstillinger:

- Idéen med testcenteret er, at virksomhederne ikke behøver at være eksperter på røntgenstråler og billeddannelse. Det er netop det, der er vores kompetence. Derfor kan virksomheder komme og præsentere et materiale, der for eksempel mangler styrke eller holdbarhed. Og så vil vi sammen se på, hvilke tests der skal foretages, for at de kan komme videre, siger Jane Hvolbæk Nielsen og understreger, at undersøgelserne også foretages i forbindelse med et helt nyt produkt, hvor man gerne vil have et bedre kendskab til materialerne.

Direktør i DI Lars Goldschmidt, som også sidder i bestyrelsen for ESS, hilser testcenteret velkommen:

- For industriens virksomheder er der overordentligt store og vigtige muligheder i at kunne udvikle materialer og processer på en helt ny måde, og her er det afgørende, at der er et sted, hvor de kan komme med deres udfordringer og søge svar på dem. Vi er meget glade for, at der nu bliver etableret en indgang for virksomheder i Danmark til at kunne udnytte ESS og MAX IV, for vi ser hele tiden, at det er evnen til at kunne mestre nye materialer på en god og konkurrencedygtig måde, der er nøglen til mere produktivitet, vækst og beskæftigelse, siger han.

Opstart i 2013
Testcenteret forventes at starte sine aktiviteter i løbet af 2013, og planen er, at der i 2017 er tilknyttet omkring 50 små og store danske virksomheder på tværs af brancher.

Partnerne i projektet er DTU, Københavns Universitet, Region Hovedstaden, Københavns Kommune, Lyngby-Taarbæk Vidensby, Scion DTU, COBIS, Copenhagen Capacity og Dansk Industri.

Bevillingsgiverne er Vækstforum Hovedstaden og EU’s Regionalfond, der tilsammen har givet 23,4 mio. kroner til projektet.
Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094