23948sdkhjf

Danfysik tilbage i topform

Teknologisk Instituts datterselskab Danfysik har på blot tre år genvundet sin tidligere så stærke position på det globale marked inden for accelerator-, magnet- og strømforsyningsteknologi.
Ordrebogen bugner, og omsætningen er tredoblet på tre år. Antallet af medarbejdere er i samme periode mere end fordoblet, og kapaciteten på den nye spoleproduktionsfabrik er – tre måneder efter indvielsen – blevet alt for lille.

Lige siden Teknologisk Institut købte Danfysik i januar 2009, er det kun gået fremad. Og tiltroen til at Danfysik kan ’levere varen’ er genvundet i markedet. Og kunderne i USA, Tyskland, Taiwan og Indien og andre steder i verden tør derfor igen lægge ordrer i millionklassen hos Danfysik, der i dag beskæftiger 60 medarbejdere, heraf ca. 30 ingeniører og fysikere.

Smertefuldt at være leder
Direktør Bjarne Roger Nielsen fra Danfysik husker tiden inden opkøbet som en usikker og uafklaret periode, hvor virksomheden netop havde været gennem en kraftig fyringsrunde og et frasalg af aktiviteterne med partikelterapi til kræftbehandling til Siemens.

Det var smertefuldt at være øverste leder af en skrantende virksomhed med røde milliontal på bundlinjen i 2008 og 2009 og med kun 27 medarbejdere tilbage i 2009 ud af en stab på 180 ansatte året før.

- Vi er utroligt glade for igen at kunne tage ordrer ind og være vendt tilbage som en stærk spiller i markedet. Fremgangen tilskriver jeg vores mangeårige erfaring i branchen, vores stærke brand internationalt, og sidst men ikke mindst vores team af dygtige og entusiastiske medarbejdere, understreger Danfysiks direktør Bjarne Roger Nielsen.

Møder gamle kunder
Han vurderer, at de mange ordrer også skyldes et intenst opsøgende salgsarbejde og Teknologisk Instituts fulde opbakning til at investere i og udvikle forretningen:

- Vi har bestræbt os på at deltage i relevante konferencer og udstillinger i hele verden – og så møder vi jo vores kunder, der stadig kan huske os fra vores gode år i perioden 2000 til 2007. Endelig betyder det også meget for vores styrkede position i markedet, at vi har fået Teknologisk Institut i ryggen som en troværdig og teknologisk funderet ejer med en sund og solid økonomi. Det giver noget stabilitet, fortæller Bjarne Roger Nielsen, der selv har arbejdet i Danfysik i 33 år, først som fysiker og siden som administrerende direktør fra 1998, hvor han var med til at forme udviklingen og få virksomheden til at vokse fra dengang 50 medarbejdere til 180 i 2008.

Flotte regnskabstal
Bjarne Roger Nielsen er meget tilfreds med, at virksomheden på det seneste har landet opgaver for hele 150 millioner kroner i alt – en kæmpe bugnende ordrebog, som skal realiseres i 2012 og 2013.

Den seneste ordre, der lige er kommet ind, går på at levere 480 magneter til et nyt synkrotronlyslaboratorium, der er ved at blive bygget i Lund.

Og tallene for Danfysiks forretning ser da også flotte ud: Omsætningen er steget fra 40 millioner i 2009 til næsten 80 millioner kroner i 2011, og budgettet for 2012 nærmer sig 120 millioner kroner.

Væksten betyder, at Danfysik regner med at ansætte 15 nye medarbejdere inden udgangen af 2012. Og nogle af dem kommer til at arbejde i den nye spoleproduktionsfabrik, der skal udvides til den dobbelte kapacitet. Så Bjarne Roger Nielsen ser meget lyst på fremtiden for den virksomhed, han selv beskriver som sit ’hjerteblod’.

Fakta:
Danfysik blev stiftet i 1964 i samarbejde med fysikere fra Aarhus Universitet. Virksomheden blev født global. Danfysik har gennem årene opnået en unik position som en af de eneste i verden, der kan producere de store acceleratorsystemer, der anvendes i synkrotronstrålingskilder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088