23948sdkhjf

Elektronikbranchen har en tabersag mod Kina

Selv om Verdenshandelsorganisationen i øjeblikket løfter pegefingrene i retningen af Kina, har det lange udsigter med billigere priser på de sjældne jordarter.
Elektronikindustrien kan vælge mellem to muligheder, når det gælder Kinas monopollignende status på markedet for sjældne jordarter:

Højere priser eller højere priser.

Nogenlunde sådan lyder den dystre sammenfatning af markedet situation fra de kilder, Electronic Supply har været i kontakt med.

Bruger priserne som politisk middel
I øjeblikket verserer en sag om Kinas eksportbegrænsninger ved Verdenshandelsorganisationen (WTO) med fokus især på sjældne metaller, som dog kan få stor principiel betydning og derfor også påvirke priserne på de sjældne jordarter.

Enten kan Kina efterkomme WTO’s krav om at øge eksporten, men da Kina sidder på op mod 98 procent af verdens ressourcer inden for sjældne jordarter, vil de stadig kunne kontrollere priserne, som det passer dem.

Det har hidtil medført, at priserne er blevet mangedoblet på få år samt brugt som et instrument i politisk pression fra kinesernes side.

Kina har magten
Den anden mulighed er, at Kina nægter at efterkomme WTO’s formaninger.

- De, der har ressourcerne, har også magten. Og der findes vel næsten intet område, hvor det er så tydeligt, som det er med de sjældne jordarter. Det er næsten lige meget, hvordan man laver regelsættet, så vil Kina sidde i en fordelagtig position, konstaterer Nis Høyrup Christensen, konsulent ved DI med speciale i kinesiske forhold.

Systemet indeholder dog også en faldgrube for Kina. Hvis priserne på de sjældne jordarter fortsætter himmelflugten, vil incitamentet for at starte konkurrerende virksomheder op i andre lande være større.

Som eksempel kan nævnes den amerikanske forsvarsindustri, der er afhængig af elektroniske komponenter, som fremstilles af de sjældne jordarter. Presset for at skaffe sig uafhængighed af Kina er derfor stort, hvad der har ført til, at USA for nyligt genåbnede en mine.

Kan ikke fjerne kineserne på den korte bane
Også i Brasilien, Grønland, Rusland og flere afrikanske lande overvejer man mulighederne for at starte en udvinding af de sjældne jordarter op.

En tommelfingerregel i branchen hedder, at det tager 5 år at starte en mine op.

Nis Høyrup Christensen understreger, at han ikke kender til minedrift, men advarer mod at tro, at man på kort sigt kan skubbe kineserne væk fra markedet.

- Der findes ikke en solidaritet i forretningsverdenen, som gør det muligt eksempelvis at boykotte Kina. Og man skal huske på, at Kina driver tingene på en lidt anden måde, end vi kender det. Staten blander sig flittigt, så et kinesisk mineselskab kan sagtens kan køre med underskud i et par år for derved at presse verdensmarkedsprisen helt i bund, lyder analysen.

Og dermed kan det hele måske alligevel ende med lidt lavere priser samlet set.

Men det bliver ikke uden Kina ved magten.

Kort fortalt: Kina og WTO
Kina blev oprindeligt medlem af WTO i december 2001 efter 15 års forhandlinger, der førte til 900 siders tekststof, som de 142 øvrige medlemslande skulle godkende.

I juni 2009 indledte de 12 EF-lande – som foruden Danmark tæller Belgien, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Luxembourg, Nederlandene, Portugal, Spanien, Storbritannien og Tyskland – en sag mod Kinas eksportbegrænsninger af bl.a. metaller, som Canada, Mexico, Tyrkiet og USA siden hoppede med på.

Verdenshandelsorganisationen (WTO) afsagde tirsdag den 5. juli i år en opsigtvækkende dom imod den kinesiske regering, som blev anklaget for at nedlægge ulovlige restriktioner på eksporten af metaller.

Det var forventet, at dommen også ville have indflydelsen på eksporten og dermed prisen på sjældne jordarter, men efter Kinas appel af afgørelsen den 31. august har det nu lange udsigter.

Der går op mod tre måneder, før WTO’s såkaldte Dispute Settlement Body, der afgør handelsmæssige tvister, har taget stilling i sagen.

Da Kina kom med i WTO, stod landet for 4,3 % af verdens samlede eksport. I 2010 var landet vokset til verdens største eksportnation med en andel på 10,6 %.

Electronic Supply har i denne uge bragt en daglig historie om Kina, de sjældne jordarter og elektronikbranchen.

Mandag:
”Ekspert: Kina rammer den danske elektronikbranche"

Tirsdag:
EU vil afhjælpe mangel på sjældne jordarter

Onsdag:
BB Electronics: Lokalkendskab lige så vigtigt som råvarepriser
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173