Ekspert: Kina rammer den danske elektronikbranche
Den kinesiske eksportbegrænsning af de sjældne jordarter kommer enten direkte eller indirekte til at ramme den danske elektronikbranche de kommende år.
Sådan lyder vurderingen fra flere af de kilder i branchen, Electronic Supply har talt med.
- Jeg vurderer klart, at det påvirker branchen allerede nu. Men i fremtiden vil det blive endnu mere, siger Casper Venbjerg Hansen, konsulent med speciale i råstoffer hos Dansk Industri.
Prisstigningerne er skjulte
For få uger siden kom nyheden om, at Kina planlægger at nedlægge tre store dysprosium-miner i det østlige Ganzhou i Jiangxi-provinsen, der i alt har otte af slagsen.
Sammenlagt med Kinas generelle begrænsninger af eksporten vil det næsten uundgåeligt medføre prisstigninger på de jordarter, der indgår i fremstillingen af en stor gruppe af elektronikkomponenter.
Spørgsmålet er bare, hvem der får gavn af prisstigningerne, da der ofte er langt fra selve udvindingen af jordarterne til de elektronikkomponenter, de danske virksomheder arbejder videre med.
- På den ene side er mange danske elektronikvirksomheder og en række andre industrivirksomheder berørt af emnet, idet der forekommer knaphed på ressourcerne og dermed voldsomt stigende priser. På den anden side er det de færreste virksomheder, der efterspørger råmaterialerne i en form, der kun er ganske lidt forarbejdet. Ofte modtager virksomhederne de sjældne jordarter i en forarbejdet form, men det betyder samtidig, at prisstigningerne er mere skjulte for dem, vurderer Casper Venbjerg Hansen.
Electronic Supply bringer hver dag i denne uge en ny historie om Kina, de sjældne jordarter og elektronikbranchen.
Læs i morgen:
”EU vil afhjælpe mangel på sjældne jordarter”
Fakta: Kina og de sjældne jordarter
Begrebet ”sjældne jordarter” er en fællesbetegnelse for 17 grundstoffer – nemlig de 15 lanthanider med atonnumrene 57-71 samt Scandium (21) og Yttrium (39).
Navnet er en smule misvisende, da jordarterne som sådan ikke er sjældne i naturen.
Til gengæld er udvindingen af dem både svær og skadelig for miljøet, hvad der giver kinesiske firmaer en fordel på grund af den lempelige miljølovgivning i landet.
Dette illustreres ved, at Kina sidder på omkring en tredjedel af forekomsterne, men samtidig står for 97-98 % af udvindingen af de sjældne jordarter på verdensplan.
De 17 sjældne jordarter (”Rare Earth Elements”):
(Sc) Scandium
(Y) Yttrium
vLa) Lanthanum
(Ce) Cerium
(Pr) Praseodymium
(Nd) Neodymium
(Pm) Promethium
(Sm) Samarium
(Eu) Europium
(Gd) Gadolinium
(Tb) Terbium
(Dy) Dysprosium
(Ho) Holmium
(Er) Erbium
(Tm) Thulium
(Yb) Ytterbium
(Lu) Lutetium