23948sdkhjf

Solspejl skal få græsset til at gro på Brøndby Stadion

Et 10 x 20 meter stort solreflektorsystem fra den københavnske startup Second Sun skal spejle solens stråler ned på grønsværen på Brøndby Stadion og dermed også reducere stadionets energiforbrug.

Grønsværen på et stadion er en udfordring at holde ved lige, og særligt årstider fattige på solskinstimer og med skygge fra tribunen udfordrer banens arbejdsteam, når de skal sikre fodboldspillerne det bedste underlag at spille på. I Brøndby får teamet nu en hjælpende hånd med baneplejen, når det 10 x 20 meter store reflektorsystem sættes op i et testområde. Det oplyser Second Sun i en pressemeddelelse.

- Det letter bestemt vores arbejde, at lysforholdene er optimale på banen. Lys er et afgørende element for græsset for et optimalt resultat sammen med luft, temperatur og vand. Vi håber, at Second Suns nye spejlreflektorsystem kan hjælpe os, da græssets vækst som sagt ikke mindst er meget afhængig af effektiv belysning, fortæller groundsman Chris Hauge fra Brøndby Stadion.

Potentiale for store besparelser

Second Suns system er baseret på spejlreflekser, som automatisk vil dreje sig mod sol- og dagslys med spejling ned på det ønskede område på grønsværen. Ophavsmændene kommer med et forsigtigt skøn på den årlige energibesparelse, og dermed også den økonomiske besparelse ved brug af systemet, der lyder på omtrent 25 – 75 procent for et professionelt stadion i Europa, afhængigt af stadions størrelse, geografiske placering og eksisterende udstyr.

Udviklingen af den nye teknologi startede imidlertid langt fra Europas store stadionplæner.

- Vi har virkelig bogstaveligt talt startet arbejdet på græsrodsniveau med denne opfindelse. Testet først i en miniatureudgave i vores baghave, senere hen i langt større tekniske tests, fortæller CEO Nicolai Moustgaard.

Systemets opsætning på Brøndby Stadion er delfinansieret af Markedsmodningsfonden. Second Sun og Brøndby Stadion er i øvrigt i gang med at forberede en ansøgning til Horizon 2020 programmet om finansiel støtte til en fuld implementering af systemet. Og hvis det står til folkene bag, er det bare begyndelsen.

- Alle tests har vist et så tilfredsstillende resultat, at vi nu langsomt kan sætte det i produktion. Vi er meget glade for Brøndbys beslutning om opsætningen på et testområde og har også allerede fået flere henvendelser fra andre stadions i udlandet. Og så er der i øvrigt tale om en verdenspremiere på Brøndby Stadion, fortæller Nicolai Moustgaard.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127