Fakta om udbudet
Bestilling af materiale
http://eu.eu-supply.com/app/rfq/rwlentrance_s.asp?PID=275012&B=KA
Udbyder
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland
Vindere
ICP-MS + ICP-OES-udstyr
(23.10.2020)
LAB DENMARK
Tonsbakken 16
2740 Skovlunde
ICP-MS + ICP-OES-udstyr
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland
Udbudsbekendtgørelse
Varer
Del I: Ordregivende myndighed
CVR-nummer: 55145016
Postadresse: Øster Voldgade 10
By: København K
NUTS-kode: DK01 Hovedstaden
Postnummer: 1350
Land: Danmark
Kontaktperson: Marianne Vestergaard
E-mail: mve@geus.dk
Telefon: +45 31103038
Internetadresse(r):
Overordnet internetadresse: http://www.geus.dk
Internetadresse for køberprofilen: http://www.geus.dk
Del II: Genstand
ICP-MS + ICP-OES-udstyr
GEUS ønsker at udvide sine laboratoriefaciliteter ved indkøb af ICP-MS og ICP-OES-udstyr. En stor del af GEUS’ arbejde foregår i samarbejde med nationale eller internationale partnere og omfatter en bred vifte af forskellige projekttyper. Udstyret skal derfor være i stand til at favne bredt projekt- og arbejdsmæssigt, og samtidig have en instrumentel konfiguration, der opfylder specifikke krav til de arbejdsfelter, en geologisk undersøgelse har behov for, fx analyse af væskeinklusioner i mineraler, miljøanalyser, og kombinerede analyser med forskellige isotoper, spor- og hovedelementer i et spektra af geologiske og biologiske materialer. Hermed kan GEUS bidrage til et paradigmeskifte inden for vores tilgang til analyse af naturlige materialer, herunder at opnå ny viden om fx malm-forekomster, grundvands-, olie- og gas forhold, organiske forureningskomponenter, m.v. Et væsentligt resultat er implementering af split-stream-metode, hvorved datamængden, mens datakvaliteten bibeholdes.
København K
GEUS ønsker at udvide sine laboratorie-faciliteter ved indkøb af ICP-MS og ICP-OES udstyr. En stor del af GEUS’ arbejde foregår i samarbejde med nationale eller internationale partnere og omfatter en bred vifte af forskellige projekttyper. Udstyret vil bidrage til dette koncept og skal derfor være i stand til både at favne bredt rent projekt- og arbejdsmæssigt, og samtidig have en instrumentel konfiguration, der opfylder specifikke krav til de mange arbejdsfelter, som en geologisk undersøgelse har behov for. Dette indbefatter fx analyse af væskeinklusioner i mineraler, miljøanalyser, og kombinerede analyser med forskellige isotoper, spor/ og hovedelementer i et bredt spektra af geologiske og biologiske materialer.
Formålet er, at GEUS kan bidrage til et paradigmeskifte inden for vores tilgang til analyse af naturlige materialer, herunder at opnå ny viden om fx malmforekomster, grundvands-, olie og gasforhold, organiske forureningskomponenter m.v. Et væsentligt resultat er implementering af split-stream-metode, hvorved datamængden øges, samtidig med at datakvaliteten bibeholdes. Det er hensigten, at metoden løbende udvikles, evt. i samarbejde med leverandøren.
Specifikt ser vi implementering af split-stream-metoden som et vigtigt værktøj i nært samarbejde med GEUS’ skanning-elektronmikroskop (SEM) og KU-IGN's elektronmikrosonde (EMP) til frembringelse af nye datasæt, der kombinerer data fra de respektive instrumenter for at løse komplekse geologiske, biogeologiske, industrielle og antropogene problemstillinger, herunder også ifm. klimatiske forhold og miljøforurening.
Kvaliteten og anvendeligheden af ICP-MS og ICP-OES-udstyret vil derfor være med til at bestemme GEUS’ fremtidige arbejdsfelter, og den viden, som kan frembringes vha. udstyret, vil bidrage til, at GEUS bibeholder sin position som en vigtig aktør inden for det eovidenskablige område i både Danmark, Ggrønland og internationalt.
Specifikt er det vigtigt at ICP-MS-instrumentet skal kunne kvantificere grundstof- og metalindholdet i væskeinklusioner af få mikrometers (μm) størrelse, og at det er i stand til at kunne analyse en- eller flercellede organismer i grund-/overfladevand ifm. miljøundersøgelser, og samtidig kvantificere indholdet af grundstoffer/metaller i opløsninger.
Optimalt benyttes hertil en såkaldt single cell ICP-MS, der har et special-designet prøveintroduktionssystem og en høj dataopsamlingshastighed (100 000 datapunkter per sekund eller bedre).
For ICP-OES-instrumentet skal axial mode og radial mode kunne bruges samtidigt (dvs. i såkaldt Dual View mode) og ikke kun sekventielt (fx med axial mode for ultraviolet lys, og med radial mode for synligt lys) mhp komplekse, hurtige analyser.
- Der kan tilkøbes ekstra PM service efter levering.
- Der kan tilkøbes ekstra træning.
Vedr. pkt II.2.7 varighed af kontrakten etc. Hermed menes, at instrumentet leveres inden for tidrammen 6-8 uger fra kontraktunderskrift, inklusive de max 5 dage fra levering til påbegyndelse af installation.
Del III: Juridiske, økonomiske, finansielle og tekniske oplysninger
Erklæring om virksomhedens soliditetsgrad i de 2 seneste disponible årsrapport/årsregnskab. Ved en sammenslutning af virksomheder (f.eks. et konsortium) skal oplysningerne i de 2 seneste disponible årsrapport/årsregnskab afgives for hver af de deltagende virksomheder i sammenslutningen. Baserer virksomheden sig på andre enheders økonomiske og finansielle formåen (f.eks. et moder-, søsterselskab eller en underleverandør), skal oplysningerne ligeledes afgives for disse enheder.
Som mindstekrav kræves en soliditetsgrad på mindst 10 % i hver af de 2 seneste disponible årsrapport/årsregnskab.
Soliditetsgraden beregnes som virksomhedens samlede egenkapital i forhold til virksomhedens samlede aktiver, udregnet i procent. Soliditetsgraden udregnes således som (samlede egenkapital/samlede aktiver) x 100 = soliditetsgrad. Såfremt tilbudsgiveren baserer sig på andre enheders formåen, beregnes soliditetsgraden som tilbudsgiverens og disse andre enheders samlede egenkapital i forhold til deres samlede aktiver, udregnet i procent.
Ved en sammenslutning af virksomheder (f.eks. et konsortium) beregnes soliditetsgraden som virksomhedernes samlede egenkapital i forhold til deres samlede aktiver, udregnet i procent. Oplysningerne angives i ESPD afsnit IV.B.
En liste over de 3 betydeligste sammenlignelige leverancer, jf. punkt II.1.4) og II.2.4), som tilbudsgiver har udført i løbet af de sidste 3 år inden tilbudsfristen.
Hver reference bedes indeholde en kort beskrivelse af den udførte leverance. Beskrivelsen af leverancen bør indeholde en klar beskrivelse af, hvilke af de under punkt II.1.4) og II.2.4), anførte ydelser og varer, leverancen vedrørte, samt tilbudsgivers rolle(r) i udførelsen af leverancen. Endvidere bedes referencen indeholde den økonomiske værdi af leverancen (beløb), dato for leverancen samt navn på kunden (modtager).
Der skal kunne fremvise mindst 3 referencer.
Del IV: Procedure
Del VI: Supplerende oplysninger
Deltagelse i udbuddet kan kun ske elektronisk via ordregivers anvendte elektroniske udbudssystem jf. adressen i punkt I.3). Her tilgås udbuddet under »Igangværende offentlige udbud«. For at få adgang til udbudsmaterialet, skal ansøger være registreret eller registrere sig som bruger.
Såfremt ansøgningen indeholder flere udgaver (versioner) af det samme dokument, vil den seneste uploadede udgave være den gældende.
Al kommunikation i forbindelse med udbudsproceduren, herunder spørgsmål og svar, skal ske via det elektroniske udbudssystem. Spørgsmål skal stilles senest den 31. juli 2020 kl. 12.00. Spørgsmål stillet efter denne dato vil blive besvaret, såfremt de er modtaget så betids, at ordregiver kan nå at fremskaffe de nødvendige oplysninger og meddele svarene senest 6 dage inden ansøgningsfristens udløb. Spørgsmål, der modtages senere end 6 dage før fristens udløb, kan ikke forventes besvaret.
Interesserede bedes holde sig orienteret via det elektroniske udbudssystem. Såfremt ansøger oplever problemer med systemet, kan support kontaktes på mail: dksupport@eusupply.com eller telefon (+45) 70 20 80 14.
Ansøger skal med sin ansøgning indgive et ESPD som et foreløbigt bevis for de i udbudslovens § 148, stk. 1, nr. 1-3, nævnte forhold. Ved en sammenslutning af virksomheder (fx et konsortium), skal der indgives et særskilt ESPD for hver af de deltagende økonomiske aktører. Såfremt ansøgeren baserer sig på andre enheders formåen, skal der indgives et ESPD for hver af de enheder, som denne baserer sig på.
Ansøgeren vil blive udelukket fra deltagelse i udbudsproceduren, hvis ansøgeren er omfattet af de i udbudslovens § § 135 og 136 nævnte obligatoriske udelukkelsesgrunde.
Inden tildelingsbeslutningen skal den tilbudsgiver, som ordregiver har til hensigt at tildele kontrakten til, fremlægge dokumentation for de oplysninger, der er afgivet i ESPD i henhold til udbudslovens § 140 stk. 1, nr. 2-3.
Postadresse: Nævnenes Hus, Toldboden 2
By: Viborg
Postnummer: 8800
Land: Danmark
E-mail: klfu@naevneneshus.dk
Telefon: +45 72405600
Internetadresse: https://klfu.naevneneshus.dk/
I henhold til lov om Klagenævnet for Udbud m.v. (loven kan hentes på www.retsinformation.dk), gælder følgende frister for indgivelse af klage:
Klage over ikke at være blevet udvalgt skal være indgivet til Klagenævnet for Udbud inden 20 kalenderdage, jf. lovens § 7, stk. 1, fra dagen efter afsendelse af en underretning til de berørte ansøgere om, hvem der er blevet udvalgt, når underretningen er ledsaget af en begrundelse for beslutningen i overensstemmelse med lovens § 2, stk. 1, nr. 1, og udbudslovens § 171, stk. 2.
I andre situationer skal klage over udbud, jf. lovens § 7, stk. 2, være indgivet til Klagenævnet for Udbud inden:
1) 45 kalenderdage efter at ordregiveren har offentliggjort en bekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende om, at ordregiveren har indgået en kontrakt. Fristen regnes fra dagen efter den dag, hvor bekendtgørelsen er blevet offentliggjort.
2) 30 kalenderdage regnet fra dagen efter den dag, hvor ordregiveren har underrettet de berørte tilbuds-givere om, at en kontrakt baseret på en rammeaftale med genåbning af konkurrencen eller et dynamisk indkøbssystem er indgået, hvis underretningen har angivet en begrundelse for beslutningen.
3) 6 måneder efter at ordregiveren har indgået en rammeaftale regnet fra dagen efter den dag, hvor ordregiveren har underrettet de berørte ansøgere og tilbudsgivere, jf. lovens § 2, stk. 2, og udbudslovens § 171, stk. 4.
4) 20 kalenderdage regnet fra dagen efter at ordregiveren har meddelt sin beslutning, jf. udbudslovens § 185, stk. 2.
Senest samtidig med at en klage indgives til Klagenævnet for Udbud, skal klageren skriftligt underrette ordregiveren om, at klage indgives til Klagenævnet for Udbud, og om hvorvidt klagen er indgivet i standstill perioden, jf. lovens § 6, stk. 4. I tilfælde hvor klagen ikke er indgivet i standstill perioden, skal klageren tillige angive, hvorvidt der begæres opsættende virkning af klagen, jf. lovens § 12, stk. 1.
Klagenævnet for Udbuds e-mailadresse er angivet i punkt VI.4.1).
Klagenævnet for Udbuds klagevejledning kan findes på:
https://naevneneshus.dk/start-din-klage/klagenaevnet-for-udbud/vejledning/
Postadresse: Carl Jacobsens Vej 35
By: Valby
Postnummer: 2500
Land: Danmark
E-mail: kfst@kfst.dk
Telefon: +45 41715000
Internetadresse: http://www.kfst.dk