23948sdkhjf

Sådan energioptimerer du din bolig

Hvorfor er energioptimering overhovedet vigtigt, og hvordan kan du som privatperson gøre for at energioptimere din bolig?

Hvorfor
Der er rigtig mange grunde til, hvorfor man bør overveje at energioptimere sin bolig. Selvom man kan tænke, at den lille smule, man selv gør, ikke hjælper meget i det store perspektiv, så er det enormt vigtigt, at vi alle tænker over, hvordan vi kan hjælpes ad med at gøre Danmark grønnere.

Vi mennesker er generelt for hårde ved vores klode, og der er efterhånden bred enighed om, at der skal gøres noget, inden det er for sent. Dette ses tydeligt i fx FNs Verdensmål, som netop sætter fokus på en bæredygtig fremtid. Vores høje energiforbrug er desværre generelt med til at påvirke Co2 udledningen i den forkerte retning. Dette skaber klimaforandringer, som over tid er medvirkende til, at verdens temperaturer og dermed vandstanden stiger i havene, som en konsekvens af at isen smelter omkring polerne.

Hertil stiger befolkningstilvæksten, hvilket er med til konstant at sætte yderligere pres på kloden, og derfor er der brug for, at den enkelte i snit udleder mindre C02. Nogen må gå forrest i denne kamp, og her har vi i den vestlige verden et stort ansvar. Vi har både viden og økonomi til at gå forrest.

Ud over de store klimamæssige årsager til at energioptimere, så er der også en anden væsentlig faktor. Nemlig at du også ved at energioptimere kan komme til at mærke det på pengepungen. Energioptimering giver dig besparelser på de daglige udgifter. Ofte falder energioptimeringen også ind under kategorier, hvor man kan få håndværkerfradrag, så dette kan også være værd at undersøge.

Energioptimering - det kan du gøre
Der er naturligvis meget, man kan gøre for at nedsætte sit aftryk på kloden, men nu handler denne artikel konkret om energioptimering. Og det er vigtigt at bryde tingene ned og gøre dem konkrete, når man vil skabe forandring. Derfor er her nogle gode råd til, hvordan du selv har mulighed for at energioptimere - både som privatperson, men flere af tingene er også god inspiration for virksomheder.

Når man kigger på energioptimering, er der en række gode steder at sætte ind. Nogle kan virke lidt kedelige, fordi det ikke direkte kan ses, mens andre synligt giver et løft. Start der, hvor du tænker, at det vil motivere dig mest.

Ét af de steder hvor mange energioptimerer i disse år, er ved at skifte til LED-belysning. I forhold til gammeldags halogen- og glødepærer, samt lysstofrør, er der en stor besparelse på elregningen ved at skifte til LED-belysning. Samtidig kan man få en masse nye lækre og smarte LED-produkter, som giver dig nogle helt nye og moderne måder at lave belysningen i dit hjem. For inspiration kan du fx se den store danske forhandler PlusLED, som rådgiver om og sælger LED-belysning i høj kvalitet, til lave priser på https://plusled.dk.

Få tjekket dit tag. Ældre tage kan have utætheder, og her siver varmen fra boligen nemt ovenud.

Èt andet godt område at energioptimere er ved at efterisolere, hvis man bor i en ældre bolig. Det kan både være vægge, gulve og lofter. Her er der mange gode firmaer at vælge imellem, og man kan ofte få et gratis tilbud med estimat på, hvor længe det vil vare at tjene investeringen ind igen gennem løbende besparelser på varmeregningen. Det kan være en god idé at få undersøgt boligen termografisk af en professionel, hvor man kan se, om der er steder, hvor varmen siver ud, og der bør gøre noget.

Undersøg om du har den rette varmeløsning. Mange steder kan man vælge mellem flere mulige løsninger. Det kan være fjernvarme, få et jordvarmeanlæg, og nogle har stadig et gammelt oliefyr. Tjek dine muligheder og vælg den løsning, der er billigst og bedst for natur og klima. Har du allerede den optimale løsning her, kan det være en god idé at få dit anlæg efterset en gang om året af en professionel, der kan sikre, at du udnytter varmen optimalt i anlægget.

Hvis du har ældre vinduer siddende i din bolig, så kan det være en rigtig god idé at overveje at få dem udskiftet. Med nye energibesparende vinduer vil du også over tid tjene en del af investeringen hjem igen, og samtidig hjælper de meget på varmeafledningen.

Forhåbentlig har artiklen her givet dig inspiration til at få igangsat nogle energioptimeringsprojekter i boligen. Tag ét skridt ad gangen, så er du med til at hjælpe til en bedre fremtid for alle.

 

Send til en kollega

0.015