23948sdkhjf

Danskerne flytter ud af byen – og byggeriet følger med

De seneste år har pressen været flittig til at skrive om danskernes tilflugt til de større byer – og særdeleshed København.

Men det ser ud til, at den udvikling så småt er ved at vende. Danskerne søger nemlig i stigende grad mod forstæder og provinsbyer, som derfor er blevet gunstigt landskab for byggefirmaer og boligudviklere.

Fra hovedstad til forstad – græsset er grønnere udenfor stenbroen
Danskerne vil bo i byen, og provinsen skranter.

Det har i mange år været fortællingen, når snakken falder på danskernes flyttemønstre.

Men græsset er måske alligevel grønnere udenfor stenbroen. En rapport om danskernes flyttemønstre fra Aalborg Universitet peger nemlig på, at danskerne i stigende grad søger væk fra de urbane områder.

I rapporten aflives flere myter om danskernes flyttemønstre – herunder myten om, at de større byer tiltrækker flere tilflyttere end provinsen. Og det er i sådan en grad, at forskerne ligefrem taler om en modurbanisering.

Modurbanisering skaber nybyggeri i provinsen
Den er ikke kun i forskningsverdenen, at man har bidt mærke i den såkaldte modurbanisering. Også byggebranchen søger udenfor de større byområder, som ellers har været frodigt landskab for boligudviklere og byggefirmaer i mange år.

Projektsalg i provinsen har nemlig oplevet en markant stigning den sidste håndfuld år – ikke mindst i danske byer med udsigt til vandet, hvor man har fokus på forskønnelse af områder ved havne, fjorde, søer og kyster. Det skaber mere attraktive boligområder, hvilket også kan være blandt grundene til danskernes provins- og forstadsflugt.

Afstand til byen har også betydning
Selvom provinsen tiltrækker tilflyttere, tyder noget på, at danskerne gerne vil have i både pose og sæk, når de kigger efter bolig.

Flere søger nemlig mod københavnske forstæder og satellitbyer, som er både tæt på natur, vand og hovedstad. For eksempel kigger flere efter bolig i Værløse, Vedbæk og Køge – byområder, som netop er tæt på både vand, grønne områder og det centrale København.

Den efterspørgsel skaber også større udbud. Byggeriet boomer derfor også i de københavnske satellitbyer, hvor nye nabolag skyder op i landskabet i takt med det stigende antal af projektsalg.

Det kan altså tyde på, at græsset nok er grønnere i provinsen – men at danskerne alligevel foretrækker at slå rødder i græsgange, der ikke er alt for langt fra bylivet. Afstanden til byens komfort og tilbud er også med i danskernes regnestykke, når de søger bolig.

Send til en kollega

0.016