23948sdkhjf

Det betyder energimærket for hvidevarernes energiforbrug

Uanset om det drejer sig om omtanke for miljøet eller for at spare penge på den månedlige elregning, er flere og flere mennesker begyndt at kigge efter energieffektive hvidevarer.

For at imødekomme denne efterspørgsel stræber producenter efter at fremstille yderst energibesparende hvidevarer og apparater til alt lige fra køkkenet til badeværelset, bryggerset og så videre.

Det kan dog være vanskeligt at finde ud af, hvad der betragtes som energieffektivt, og hvad der ikke gør. Energimærket betyder en stor del for hvidevarernes energiforbrug, men det er også værd at kigge efter andre faktorer, hvis du er interesseret i at investere i energivenlige hvidevarer til hjemmet.

Energimærket: Hvad er det, og hvad betyder det?
Energimærket giver information om et elektrisk apparats energiforbrug, så du kan bestemme, hvilken model der er bedst at købe.

Energimærket er et lovkrav i alle EU-lande, hvorfor en energimærkning er påkrævet for de fleste elektriske apparater med strømforsyning som for eksempel ovne, vaskemaskiner, køleskabe, frysere, opvaskemaskiner, fjernsyn og så videre. Det skal desuden også være tilgængeligt online, hvis du køber sådan et produkt på en webshop.

I henhold til europæiske forskrifter skal energimærket tydeligt vises på det elektriske apparat.

Læs mere om energimærket for vaskemaskiner her og energimærket tørretumblere her.

Følgende information findes på en energimærkning:
- Producentens brand og model
- Energiklasse
- Forbrug i kW (kilowatt)
- Energiforbrug til typiske funktioner på apparatet (f.eks. spin ved vaskemaskiner)
- Yderligere specifikke tekniske detaljer vist i symboler og piktogrammer (vandforbrug, støjniveau osv.).

Energiklasserne er opdelt i syv niveauer, hvis værdier udtrykkes som bogstaver fra A til G. Dette vises på etiketten ved hjælp af farver på pilene, hvor grøn repræsenterer den bedste klasse, mens rød angiver den værste. Er du i tvivl om, hvilken energiklasse du skal vælge, skal du altid gå efter hvidevarer med den mørkegrønne pil.

De energiklasser, der giver den bedste besparelse på strømregningen, er klasser såsom A+++, A++ og A+. Men ikke alle hvidevarer og apparater kan opnå energimærkningen A+++ af tekniske årsager.

Inden for energiklasse A+++ er der også en klassificering, der viser yderligere energibesparelser foretaget af et A+++-apparat sammenlignet med andre apparater i samme klasse (for eksempel A+++ -20 %).

For at vælge den bedste hvidevare til dit hjem, hvad enten det er en opvaskemaskine eller en ny emhætte, skal du undersøge energimærket omhyggeligt. Tag et kig på forbruget og sammenlign det med købsomkostningerne. Husk, at det at købe den nyeste model med en høj energieffektivitet kan gøre en væsentlig forskel for dine el- og vandregninger.

Tjek dine gamle hvidevarer

I dit hjem vil du have en række forskellige hvidevarer. Nogle vil måske være gamle, mens andre er af nyere dato. Har du flere gamle hvidevarer i dit hjem, er det værd at tjekke, hvor meget strøm de rent faktisk bruger. Jo ældre hvidevaren er, jo større chance er der for, at det er en strømsluger.

Selvom dine gamle apparater stadigvæk fungerer, er det værd at skifte dem ud med nyere modeller, hvis du gerne vil spare penge hver måned. På lang sigt kan det nemlig godt betale sig at bruge penge på nye hvidevarer, da det både sparer dig penge på de månedlige regninger, mens det på samme tid også er bedre for miljøet.

Valg af energieffektive hvidevarer sparer penge på elregningen

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er hvidevarer med energimærkningen A meget dyrere i drift sammenlignet med hvidevarer med energimærkningen A+++. Bryggerset og køkkenet står for størstedelen af elforbruget i et hjem hos en gennemsnitlig familie.

I skemaet hos Forbrugerrådet Tænk viser de, at hvis du lægger besparelsen på fryseskab, køleskab, tørretumbler, vaskemaskine, ovn, fjernsyn og opvaskemaskine sammen, vil du spare lige omkring 2.000 kroner om året. Dette er naturligvis kun muligt, hvis du vælger en meget energibesparende model i energiklasse A+, A++ eller A+++ fremfor en model med energimærkningen A eller B.


Plusserne er det vigtigste

Energimærkningen giver dig mulighed for at få nemmere ved at vælge det produkt, der er det mest energieffektive. Energimærkerne udvikler sig hele tiden, fordi producenterne konstant forsøger at forbedre produkternes energieffektivitet.

Mens køleskabe med energimærkningen A tidligere var meget energivenligt, er det nu vigtigt, at du vælger køleskabe med energimærkningen A+++, hvis du ønsker at opleve en markant forskel på din elregning.
Sådan køber du energieffektive hvidevarer
Er du på udkig efter hvidevarer til dit hjem, er det vigtigt at kigge efter energimærker og energiklasser, når du skal købe nyt. Men hvad du skal kigge efter, når det kommer til energimærkningen afhænger af, hvilket produkt du skal købe.

• Køleskabe og frysere: Vælg A+++
• Vaskemaskiner: Vælg A+++
• Tørretumblere: Vælg A+++
• Vaske- og tørremaskiner: Vælg A
• Opvaskemaskiner: Vælg A+++
• Ovne med el og gas: Vælg A+ eller A++
• Emhætter: Vælg A eller A+

Det skal du overveje ved køb af nye hvidevarer

Selvom energimærket giver dig en god idé om de forskellige hvidevarers energiforbrug, kan det også være lidt vildledende. For eksempel kan apparater, der ligner hinanden, have den samme energieffektivitetsvurdering, men det betyder ikke, at de i sidste ende vil bruge den samme mængde energi.

Noget andet, du skal have in mente er, at den specifikke hvidevare kan være testet på en måde, der er anderledes fra den måde, du bruger apparatet på. Eksempelvis tester EU vaskemaskiner på 60 grader, men du vasker sandsynligvis ikke tøj på 60 grader hele tiden. Som et resultat kan forbruget af både el og vand være højere i deres test, end du ville forvente med den specifikke energimærkning.

En anden ting, du skal huske at tænke over, er størrelsen på dine hvidevarer. Hvis du ønsker at sikre, at du har fundet en energibesparende løsning, kan størrelsen på den specifikke hvidevare rent faktisk være noget, som du nøje skal overveje.

Der kan nemlig være stor forskel på, hvor meget energi et mindre køleskab bruger fremfor et meget stort amerikanerkøleskab. Det vil derfor være en god idé, at du undersøger dine muligheder og får gjort dig nogle tanker omkring lige netop størrelsen, inden du køber nye hvidevarer til dit hjem. På den måde sikrer du, at du får valgt de helt rigtige produkter.

Send til en kollega

0.031