23948sdkhjf

Lad haven slå rod på taget

Der er masser af godt at sige om grønne tage. Det er funktionelt, det er smukt, og det er en stor miljøgevinst – især i byerne.

Så et grønt tag er bestemt en overvejelse værd, hvad enten der skal bygges nyt, eller det er en tagrenovering, der er tale om. Som bygherre eller rådgiver er der dog nogle retningslinjer, man gør rigtigt klogt i at følge, hvis det grønne tag ikke skal give problemer senere hen.

Producenten af tagpap Phønix Tag Materialer sælger ikke selv grønne tage, men da Tagpap bruges som underlag under grønne tage, har virksomheden i en brancheanvisning beskrevet normer, konstruktioner, valg af materialer og vedligehold, så man opnår en korrekt tagløsning. I PTM-anvisningen Udførelse af grønne tage er alle forhold omkring projektering og udførelse af de forskellige typer af grønne tage beskrevet grundigt.  

I PTM-anvisningerne beskrives det, hvordan de forskellige typer af grønne tage installeres korrekt, både ekstensive og intensive typer af grønt tag. Brug søgefunktionen på virksomhedens hjemmeside eller find anvisningen om grønne tage her

Du kan både anlægge et grønt tag oven på et eksisterende og på et nybygget tag. Tage med lav hældning er generelt mere velegnede til beplantning og anlæggelse af grønne tage. Hvis tagets hældning er over 15 grader, bør det erosionssikres for at forhindre skridning af vækstsubstrat og beplantning.

Tidligere talte man meget om græstørv på et tag. I dag er græstørvstage stort set forsvundet fra markeder, og det handler i stedet for om sedumtage, der også kan rumme forskellige former for græsser, og er langt lettere for tagkonstruktionen at bære

Kræver stærk konstruktion
Tagkonstruktion skal kunne bære de ekstra kilo, som planter, jord og drænlag tilfører. Når du projekterer med grønne tage, skal du derfor tage hensyn til den ekstra vægt. Et grønt tag vejer fra 50 kilo pr. kvadratmeter og opefter, afhængigt af, hvilken type af grønt tag, du anvender. Når du anvender sedumplanter, behøver man ikke at frygte problemer med gennemgroning, forudsat at taget vedligeholdes. Derfor er der ikke behov for at anvende rodhæmmende tagpap. Dog skal der anvendes rodhæmmende pap, hvis tykkelsen på vækstlaget overskrider 60 mm.

Der er dog overordnet set intet at frygte ved et grønt tag, så længe man bare følger de anvisninger om produkter, konstruktionsmetode, beregninger, beplantninger og pasning, som en grønt tag trods alt kræver. Men når det er lavet rigtigt og vedligholdes efter reglerne, er et grønt tag et smukt tag, et tag der vil holde i mange år.

Send til en kollega

0.015