23948sdkhjf

Dette skal du være opmærksom på, når du arbejder med kemikalier

I den moderne verden er det nærmest umuligt at undgå kemikalier og andre potentielt skadelige materialer. Hvis

Hvis du arbejder med kemikalier og skadelige materialer, er der dog en række ting, du bør være opmærksom på. Vi kigger nærmere på nogle af dem her.

Lav altid en kemisk risikovurdering, inden arbejdet påbegyndes
Når der arbejdes med kemikalier og andre stoffer, bør der altid foretages en kemisk risikovurdering. Inden arbejdet påbegyndes, skal det blandt andet vurderes, hvilke potentielle farer eller risici det udgør at have de pågældende stoffer til at stå på arbejdspladsen. Udgør de f.eks. en brandfare, eller er der risiko for, at stofferne kan eksplodere?

Derudover skal det naturligvis overvejes, i hvor høj grad de ansatte kan tage skade af at arbejde med de pågældende kemikalier eller stoffer, samt i hvor høj grad der er risiko for, at de ansatte kommer i kontakt med de pågældende stoffer. Er der stor risiko for, at man som ansat eksempelvis kan blive ramt af stænk eller komme til at indånde dampe fra kemikalierne, skal arbejdsgangen revurderes, så sikkerheden kan blive højnet.

Overvej, om der kan bruges mindre skadelige stoffer i arbejdet
Uanset hvordan risikovurderingen ser ud, bør man som arbejdsgiver – eller som medarbejder – altid overveje, om de potentielt skadelige stoffer og kemikalier kan skiftes ud med nogle andre (substitution), som udgør en mindre fare. I mange tilfælde gælder det, at der er andre stoffer eller kemikalier, som kan fungere lige så godt som de skadelige af slagsen, og så er det et krav i lovgivningen at man udskifter de farlige stoffer med mindre farlige.

Som arbejdsgiver har man naturligvis ansvaret for, at der bliver arbejdet så lidt med skadelige stoffer og kemikalier som muligt, men som medarbejder bør du også kunne komme med inputs til, hvordan arbejdsgangen bliver mere sikker. Arbejder du med kemikalier i hverdagen, og har du idéer til, hvordan sikkerheden kan højnes, bør du derfor også kunne give dit besyv med.

Ud over at man bør forsøge at bringe mængden af skadelige stoffer i arbejdet ned, skal der selvfølgelig også tages de rette forbehold i arbejdet. Det vil sige, at der skal tages de rette sikkerhedsforanstaltninger i arbejdet. Når der arbejdes med kemikalier og potentielt skadelige stoffer, kan det f.eks. være nødvendigt at stille overtræksdragt og åndedrætsværn til rådighed.

Læs sikkerhedsdatabladet, og sørg for grundig oplæring
For alle farlige stoffer og blandinger skal der laves sikkerhedsdatablade. Disse er med til at sikre at alle, der arbejder med de potentielt skadelige kemikalier, ved, hvad de har med at gøre. Arbejder du med kemikalier i hverdagen, er det derfor også vigtigt, at du kigger på sikkerhedsdatabladene. Har du spørgsmål til disse, bør du kontakte din arbejdsgiver, som kan give dig yderligere informationer om de stoffer, du arbejder med.

Du skal naturligvis også have en grundig oplæring og instruktion i arbejdet med de pågældende kemikalier. Det er arbejdsgiverens ansvar, at du som medarbejder får dette, så du er klædt ordentligt på til at håndtere de stoffer eller materialer, der er tale om. Føler du som medarbejder ikke, at du får en ordentlig oplæring, kan du selvfølgelig selv kontakte din arbejdsgiver.

Generelt gælder det naturligvis om at bringe mængden af skadelige stoffer i ens arbejde ned. Kan man ikke komme udenom at arbejde med f.eks. diverse kemikalier, skal sikkerheden være i top, således at du som medarbejder bliver eksponeret så lidt for kemikalierne som overhovedet muligt. Det må selvfølgelig ikke udgøre en reel sundhedsrisiko for dig at gå på arbejde, og føler du, det gør dét, bør du kontakte din arbejdsgiver og bede om, at sikkerheden bliver gennemgået endnu en gang.

Send til en kollega

0.032