23948sdkhjf

Hvornår skal der skiftes til vinterdæk?

Hvis du bruger din bil gennem hele vinterperioden, er det klart anbefalelsesværdigt, at du har vinterdæk på bilen.

Vejret om vinteren kan hurtigt skifte og, derfor er det svært at tage forbehold for pludselige sne- og sludbyger, som gør kørsel på sommerdæk farlig for både dig selv og, dem du møder i trafikken. Ud over, at du får monteret vinterdæk på bilen, skal du også være opmærksom på, om dækkene har nok slidbanemønster til at kunne sikre en både lovlig og sikker kørsel i vinterens løb.

Hvornår skal vinterdækkene på?
Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at vinterdækkene skal sættes på din bil lige omkring efterårsferien. Der er ikke noget lovmæssigt krav om at køre med vinterdæk her i Danmark, men sikkerhedsmæssigt er det absolut at foretrække i vinterhalvåret. I den sammenhæng regner man vinterhalvåret fra oktober til midt i april. Man kan også holde øje med vejrudsigten og se, hvornår nattetemperaturen dropper under 7 grader. Så er det ved at være sæson for vinterdækkene.

Hvorfor er det så vigtigt med vinterdæk?
Det er vigtigt at køre med vinterdæk i vinterføre både for din egen sikkerhed og for dine medtrafikkanters sikkerhed. Da man aldrig kan vide, hvad vejrudsigten bringer, er det nødvendigt at køre med vinterdækkene hele vinterhalvåret. Vinterdækkene er en stor sikkerhedsfaktor, da de bremser markant bedre i vinterføre end sommerdæk. Sommerdækkene vil ofte bruge en bremselængde, der er op til to gange længere end vinterdækkene. På en våd vej er vinterdæk og sommerdæk nogenlunde lige gode rent bremsemæssigt. På tør vej bruger vinterdæk imidlertid lidt længere bremselængde end sommerdæk, så hav det in mente, når du kører med vinterdæk.

Vær i god tid
Der er rigtig mange, der først kommer i tanke om at skifte til vinterdæk, når den første sne eller risikoen for glatte veje bliver meldt i vejrudsigten. Det betyder, at der ofte er kø på dækcentrene på det tidspunkt. Derfor er det en rigtig god ide at få skiftet i god tid, så man er sikker på at kunne køre forsvarligt allerede ved annonceringen af de første minusgrader. Du kan selvfølgelig også vælge at skifte dine dæk selv. Er du ikke fortrolig med det, kan du finde hjælp på nettet blandt andet hos FDM.

Vinterdækkets konstruktion
Dækproducenterne bruger mange ressourcer på hele tiden af udvikle dæk, der er endnu sikrere end deres forgængere. Derfor er vinterdæk specielt designet til at køre i kulde, sne og slud. Et vinterdæk er lavet af en blødere gummi end sommerdæk. Det betyder at vinterdækket bevarer smidigheden når temperaturen falder. Dækkets slidbanemønster er bygget op af gummiblokke, som hver er inddelt i fine lameller. Derfor kaldes vinterdæk for lameldæk. Konstruktionen betyder at slidbanens elementer er bevægelige og derved er selvrensende. Det vil sige, at sneen ikke sætter sig fast på dækket, men ryger af under kørslen. Det betyder, at det er muligt at forbedre både bilens styrekraft og bremsekraft betydeligt.

Genkend et vinterdæk
For at være godkendt som vinterdæk, skal dækket have to mærkninger. Det ene er mærket M+S, som står for Mud & Snow. Det andet er et symbol, der viser et bjerg og et snefnug. Det er ikke et lovkrav at køre med vinterdæk i Danmark, men det er et lovkrav, at der skal være samme slags hjul på bilen. Så det går ikke kun at have 1-3 vinterdæk på din bil. Du skal skifte alle fire hjul.

Undersøg hvilke dæk der er de bedste
Der kan være ret stor forskel på vinterdæks egenskaber alt efter hvem, der producerer dem. Hvis du vil vide mere om de forskellige dæk, kan du holde øje med den omfattende test af vinterdæk, som FDM offentliggør hvert år på deres hjemmeside. Her kan du se dækkenes egenskaber og, hvor gode de bedømmes til at være samlet set.

Send til en kollega

0.014