23948sdkhjf

DTU med da NASA opsendte røntgen-satellit

Onsdag d. 13. juni kl. 17:30 sad en lille flok danske forskere på DTU og ventede spændt på godt nyt fra øen Kwajalein i Stillehavet.
På det tidspunkt vil NASA nemlig opsende den videnskabelige satellit NuSTAR, som er den første satellit, der medbringer kikkerter, som kan fokusere hård røntgenstråling.

Kikkerter, som forskere fra DTU har været med til at udvikle.

Sorte huller
Et af hovedformålene med NuSTAR er at finde sorte huller, der gemmer sig i skyer af gas i de centrale dele af fjerne galakser. Kun den hårdeste røntgenstråling kan trænge igennem gassen, og NuSTAR kan med sin fokuserende optik afsløre hidtil ukendte detaljer om disse sorte huller.

Et andet formål med NuSTAR er at undersøge detaljerne i supernovaer, der er rester af eksploderede stjerner, ved at måle hård røntgenstråling fra radioaktive atomkerner dannet i stjernens indre under eksplosionen. 

NuSTAR-satelliten
De kikkerter, NuSTAR-satelliten medbringer, består af ca. 2400 spejlelementer, og DTU Space har været med til at designe, udvikle og påføre den specielle belægning, der gør de spejlende dele i kikkerterne i stand til at fokusere den hårde røntgenstråling.

NuSTAR-satelliten er bygget op af to hoveddele – i den ene ende sidder røntgendetektorerne, og de to kikkerter sidder i den anden ende på en 10 meter lang mast, som skal foldes ud, når satellitten har været i rummet i en uges tid.

DTU Space har også bidraget til NuSTAR med fire stjernekameraer, der dels sikrer, at satellitten ved, hvor den er, og hvor den peger hen, men som også er med til at måle, hvordan teleskoperne sidder i forhold til de detektorer, der skal registrere røntgenstrålingen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079