23948sdkhjf

Mikrosensorerne erobrer verden

Det startede med missiler og tog fart med Nintendo Wii. Nu er MEMS-sensorer klar til at erobre store dele af den øvrige verden.
Ind til for få år siden blev MEMS-teknologi (Micro Electro-Mechanical Systems) primært brugt til styring af eksempelvis missiler.

Men da Nintendo Wii for fem år siden indtog spillemarkedet, oplevede MEMS samme popularitet.

Og nu synes der næsten ikke at være grænser for, hvor teknologien kan bruges.

Mobiltelefoner, vindmøller, biler, høreapparater, lægevidenskaben og byggeindustrien er blot et lille udsnit af de områder, hvor mikrosensorerne i dag gør gavn.

1.000 sensorer pr. skive
MEMS-sensorerne har deres fordel ved at være både små og robuste. Samtidig skæres de ud af silicium og kan efterhånden masseproduceres i en grad, så prisen også er helt i bund.

- Der er rigtig, rigtig mange nye ting på vej. Man kan fremstille 1.000 sensorer af en skive silicium, så priserne kan komme langt ned, siger Leif Højslet Christensen, centerchef på Teknologisk Instituts center for Mikroteknologi og Overfladeanalyse, til Ingeniøren.

Han nævner fugtsensorer, der kan sende beskeder, når tørrende beton er tørt nok, eller små sensorer, der kan anbringes i et plaster og overvåge en patients hjerte som eksempler på nye områder, hvor teknologien gør gavn.

Fordobling på 5 år
Netop de mange anvendelsesmuligheder, hvor kun fantasien sætter grænser, får da også konsulentfirmaet Electronics.ca til at forudse en voldsomt vækst i MEMS-markedet: fra $7,6 mia. i 2009 til $13,2 mia. i 2014, skriver Ingeniøren.

Noget af det nyeste er MEMS-mikrofoner. De udgør i dag cirka 25 procent af verdensmarkedet for mikrofoner, men den andel forventes kun at stige fremover.

Desuden er høreapparatindustrien efterhånden ved at hoppe med på bølgen.

Går kun fremad
Blandt de danske firmaer, som har nydt godt af nye MEMS-teknologier, er ventilationsfirmaet Skov A/S og Grundfos.

- Vi sælger sensorer til mange energianlæg som solvarme- og jordvarmeanlæg. Alle steder gælder det om få mest ud af varmen, og der kommer flow- og temperatursensorer ind, siger Klaus Kattenhøj, direktør for Grundfos Sensor, og tilføjer:

- Det går kun én vej med vores mikrosensorer, og det er fremad.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063