23948sdkhjf

I fremtiden skal kloakkerne bebos af overvågningsrobotter

Med hjælp af robotterne, ’big data’ og kunstig intelligens vil et nyt forskningsprojekt spare flere hundrede millioner kroner på vedligehold af kloakker.

Manglende viden om kloakrørene gør at danske vandforsyninger må udskifte rørene lang tid før forventet. For da alle kloakrør ikke kan overvåges konstant opdages slid og fejl ikke før det bliver meget kritisk, og røret må udskiftes. Selv en lille forbedring i rørenes levetid kan give en besparelse på et trecifret millionbeløb.

Og det er ambitionen i et nyt forskningsprojekt fra blandt andet Aalborg Universitet (AAU), vandforsyninger og teknologivirksomheder, som er finansieret af Innovationsfonden. 

Projektets parter:

TinyMobileRobots

Aarhus Vand

Aalborg Universitet

Innovationsfonden

Syddansk Universitet

HOFOR, København

VandCenter Syd, Odense

EnviDan

FKSSlamson

Inloc Robotics 

Automatisik overvågning
De danske vandforsyninger, som ejer og har ansvaret for kloaknetværket, bruger i dag manuel TV-inspektion til at undersøge kloakrørenes tilstand. 

- De nyeste computer vision og AI-algoritmer, som vi forsker i, muliggør automatisering af komplicerede opgaver. Ud fra vores erfaring fra andre forskningsprojekter forventer vi automatisk at kunne finde fejl i kloaknetværket ud fra de sensordata, den nye robot vil levere, siger Thomas Moeslund, professor ved AAU. 

Eksporteventyr i kloakken
Målet med projektet er at automatisere hele inspektionsprocessen. Robotter skal sættes ned i kloakkerne for at opsamle data om rørene, og computeralgoritmer skal så analysere data og finde uregelmæssigheder i rørene. 

Hovedmålet er at minimere vandforsyningernes udgifter til deres kloaknetværk. Men projektet kan også medføre et eksporteventyr for de involverede virksomheder, fordi kloaknetværk i hele verden oplever samme udfordringer som i Danmark. 

For at målet kan opnås er det nødvendigt at gennemføre forskning og intensive test. Med innovations Fondens investering i projektet får projektdeltagerne mulighed for gøre netop det. 

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112