Forsvarsforbehold kan koste danske job
Mens EU’s nye forsvarssamarbejde, Pesco, lægger fra land, må Danmark se til fra sidelinjen på grund af forbeholdet. Dansk forsvarsindustri risikerer derfor at gå glip af milliardinvesteringer og job, og dermed kan forbeholdet for første gang, siden det blev født i 1993, reelt koste Danmark på pengepungen. Og det ovenikøbet selv om Danmark via det almindelige bidrag til EUs budget kommer til at betale for en del af de nye fælles forsvarsudgifter. Sådan lyder det fra den danske forsvarsindustri, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.
- Nu rammer konsekvenserne af forsvarsforbeholdet os, siger forsvars- og sikkerhedspolitisk chef i Dansk Industri, Frank Bill til avisen.
Pesco begynder med 17 konkrete projekter om udvikling af bl.a. militærkøretøjer, undervandsdroner og artilleri. Pengene skal blandt andet komme fra en ny, europæisk forsvarsfond, der efter planen kan uddele 500 mio. euro (3,72 mia. kroner) årligt. I princippet er fonden også åben for danske virksomheder, påpeger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en mail og tilføjer:
- Regeringen vil aktivt, inden for rammerne af forsvarsforbeholdet, arbejde for at støtte danske virksomheders arbejde med at få adgang til midlerne.
Problemet er bare, at fonden vil give højere støtte til Pesco-projekter. Det stiller ifølge Dansk Industri danske virksomheder dårligt, når våbenproducenterne skal vælge partnere.
Leder af Center for Militære Studier Henrik Breitenbauch kalder Pesco et eksempel på, at "EU-forbeholdene er en begrænsning, der har nogle omkostninger for vores økonomi".