23948sdkhjf

Virksomheder skal til lommerne for at få udbytte af 5G

Hvis det danske erhvervsliv for alvor skal være med forrest i den 4. industrielle revolution, må de til lommerne allerede nu, vurderer DI

Hvis pumper, vindmøller, robotter og alt muligt andet hardware i hele Danmark i 2020 skal kunne sende data i store mængder, er der brug for et 5G-netværk der kan klare det store pres, det vil skabe. Det kræver investeringer i både telesektoren og blandt telesektorens virksomhedskunder.

- Hvis det lynhurtige 5G netværk skal blive en realitet i Danmark i 2020, kræver det at danske virksomheder kan se mulighederne i de nye teknologiske løsninger som f.eks. Internet-of-Things (IoT), som netop først bliver muligt i stor skala med 5G. De nye teknologier er netop ved at blive udviklet, og danske virksomheder har gode muligheder for at få udbytte af dem, men det kræver, at de allerede nu kommer til lommerne og investerer i udvikling på området ,siger fagleder Peder Søgaard-Pedersen, DI Digital.

Han påpeger, at der skal store investeringer til for at give Danmark en finmasket 5G dækning.

- I dag er der ca. 15.000 master i Danmark, hvilket er med til at give os Europas bedste 4G dækning. Men hvis bare København skal have 5G, er der formentlig behov for et tilsvarende antal master alene indenfor kommunegrænsen, siger Peder Søgaard-Pedersen.

Kræver velvilje mange steder
Derfor er det ifølge faglederen nødvendigt, at regeringen, regionerne og kommunerne i langt højere grad samarbejder med telebranchen om at fjerne barrierer for den nye teknologi.

- Virksomhederne kan få forretningsmuligheder ud af det hurtige netværk, og der er stor værdi i at være blandt de lande, der kommer først, så man også kan være blandt dem, der kan tilbyde nye løsninger til verdensmarkedet i takt med, at 5G spreder sig. Men det kræver velvilje både nationalt, regionalt og lokalt, hvis vi skal i mål med ambitionerne, siger Peder Søgaard-Pedersen.

Nu gælder det 4G
Men mens vi venter på 5G er der også behov for, at 4G-dækningen bliver endnu bedre i Danmark. Her står DI Digital klar med en række anbefalinger, der vil sikre, at det sker, uden at det bliver hr. og fru Danmark, der skal betale for det over skattebilletten.

- Det er den private telebranches investeringer på over 6 mia. kr. hvert år, der har givet Danmark sin nuværende førerposition i Europa og resten af verdenen. Men der er en række hindringer, der gør det svært at få fuldt udbytte af investeringerne. Dem peger vi på i et nyt udspil, som vi anbefaler kommer med i det udspil til teleforlig, som regeringen ventes at fremlægge inden årsskiftet, siger Peder Søgaard-Pedersen.

Blandt anbefalingerne er blandt andet, at regeringen bør stille tilstrækkeligt med frekvensressourcer til rådighed ved kommende auktioner.

- Det er ikke mindst nødvendigt i forbindelse med udrulning af 5G-mobilnet. Og så mener vi samtidig, at overskuddet fra salget af frekvenserne skal gå til en digital omstillingsfond, der blandt andet skal etablering af bredbånd i de områder, hvor dækningen er dårlig, siger faglederen.

Denne artikel er bragt i samarbejde med DI Business.

Kilde: DI Business

Læs mere om: 5G
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073