23948sdkhjf

Danske høreapparater giver global genlyd

Oticon har udviklet et kompakt høreapparat, der scanner lyden 100 gange i sekundet. Det giver nye muligheder.
Hans Jørgen Demant producerede egentlig symaskiner og cykler. Men så svigtede hørelsen hos hans hustru, og det fik ham til at importere et elektrisk høreapparat hjem fra London. I 1904 blev Hans Jørgen Demant officiel importør af amerikanske høreapparater, og grundstenene til virksomheden Oticon var en realitet. Først i 1946 kunne sønnen William Demant sætte gang i det først danskproducerede høreapparat, Oticon TA.

70 år senere, i foråret 2016, lancerer Oticon sin nyeste generation høreapparat, Oticon Opn.

Der er tre steder, som hørehæmmede hader; den indelukkede bil, store lokaler med rumklang, og festlige selskaber med mange støjende mennesker. Alle tre steder har det nemlig været næsten umuligt at filtrere baggrundsstøjen væk, uden samtidig at fjerne selve samtalerne over middagsbordet. Men ekstra meget regnekraft i Oticons nye processor har ændret på det problem.

- Oticon Opn er et kæmpe spring i udviklingen af høreapparater. Traditionelle høreapparater har isoleret lyden fra en stemme i forgrunden, og så fjernet alle andre baggrundslyde. Med Opn er det muligt at føre en samtale, men stadig kunne følge med i samtaler i baggrunden, siger Jørgen Skindhøj, senior director for hardware og R&D i Oticon.

Chippen er 50 gange hurtigere end tidligere, har 64 kanaler og kan nu supportere en række nye features og algoritmer. Algoritmen Open Sound Navigator analyserer lydene mere end 100 gange i sekundet i 16 frekvenskanaler, og nu kan brugeren så både føre en samtale med sidemanden, men samtidig bevare fornemmelsen af andre samtaler på tværs af middagsbordet.

Mikroskopiske komponenter
I Ballerup produceres den forstærker, der sørger for, at lyden kommer rigtigt ud i ørerne. Omkring 30 teknikere og ingeniører og 70 produktionsansatte holder maskinerne i gang 24 timer i døgnet.

- Alt foregår fuldautomatisk. Automatiseringsprocessen er sket over de seneste 15 år. Tidligere lavede vi det meste i hånden, men i dag er komponenterne så små, at det simpelthen ikke kan laves med manuelt arbejde, siger Jan Storgaard, Senior Director hos DGS, der er William Demant-koncernens shared service organisation, og som leverer hardware til blandt andet Oticon Opn.

Når forstærkeren er produceret, bliver den monteret i et skalsæt, som er fremstillet i høj styrke komposit materiale og efterfølgende nanocoated.

- Det gør overfladen enormt robust og afvisende over for vand og fugt. Samtidig sikrer det glasfyldte materiale en stivhed, som gør, at brugeren får det mindst mulige apparat med den bedst mulige akustiske performance. Det er en besværlig støbeproces, hvor der skal bruges højt tryk og høje temperaturer, men det sikrer en enorm robusthed, fortæller Jan Storgaard.

Online via app
Den nye generation af høreapparater har ikke bare en forbedret lydoplevelse. Hos Oticon tager man Internet of Things alvorligt. Opn-høreapparatet er koblet på internettet og kan forbindes med din smartphone, TV eller måske din ringklokke. Opn er det første høreapparat, der er koblet op på If This Then That-netværket (ifttt.com). Her kan man selv oprette regler, eksempelvis at lyset i køkkenet skal tændes, når høreapparatet bliver slået til.

Men der er også udfordringer forbundet med at gå online og forbinde Oticons produkter med internettet.

- Vi har traditionelt udviklet alle teknologier omkring vores produkter. Vi har måttet lære at benytte en række åbne standarder og protokoller i forbindelse med, at Opn bliver koblet på skyen, og vores app distribueres igennem Apple og Android. Det kræver et lidt andet mindset, siger Jørgen Skindhøj.

Artiklen er en del af temaet Dansk Verdensklasse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127