23948sdkhjf

90.000 milliarder-marked forude

Danske virksomheder kan tjene styrtende på nye internetforbundne produkter. Men de skal lægge sig i selen for at få del i milliard-markedet.
Kamstrup, Grundfos, Velux og Vestas gør det allerede. Beriger deres produkter med sensorer og andet, der gør det muligt at styre dem og hente store mængder data om deres drift via internettet.

Udviklingen inden for - og ikke mindst forretningspotentialet i - dette ”Industrial Internet of Things” (IIoT) med internatforbundne produkter er enormt. 9.000 mia. kr. vil IIoT skabe af økonomisk vækst frem mod 2030, lyder vurderingen i en rapport fra konsulenthuset Accenture.

Lige så vigtigt er det, at IIoT vil forandre den måde,
Er Danmark klar?
Nogle lande er ifølge rapporten fra Accenture mere parate til IIoT end andre.

USA topper listen med en score på 64 ud af 100, hvor 100 er absolut parathed.

Danmark har en score på 58.8, og ligger dermed lavere end Sverige (62,4), Norge (61,8), Finland (63,2) og Holland (59,0).
virksomheder konkurrerer med og mod hinanden, det vil gentegne grænserne for industriens brancher og give grobund for mange nye typer virksomheder.

- Alt kan og vil blive forandret. Alle typer virksomheder risikerer at blive udkonkurreret, og alle kan komme til at tjene store summer. Det er virkelig industri- revolutionen 4.0, og virksomheder, politikere, forskningsinstitutioner, uddannelsessystemet og alle andre skal lægge sig i selen for at sikre Danmark en god position i konkurrencen, siger branchedirektør Adam Lebech, DI ITEK.

En helt ny spilleplade
First movers, som er først med at tilføre deres produkter ”intelligens” har udsigt til at høste store gevinster. For virksomhederne er der grundlæggende to ben at gå på på vejen mod IIoT-gevinsterne, lyder det fra Søren Cajus, chefkonsulent ved DI.

Det ene ben handler om selve det at producere varerne. Moderne fremstillingsvirksomheder er proppet med sensorer og trådløs kommunikation, hvilket giver helt nye muligheder for at udnytte procesdata til at optimere og automatisere produktionen.

- Der ligger betydelige produktivitetsgevinster ved at høste datapotentialet i produktionen. Og ved at integrere produktionsdata med de øvrige forretningsprocesser – herunder indkøb og salg - kan man optimere arbejdsgangene på tværs af virksomheden. Så de nye datakilder gør de danske produktionsvirksomheder smartere, billigere og hurtigere, siger Søren Cajus til Electronic Supply.

Det andet ben er virksomhedernes mulighed for at berige produkter ved at tilføre dem sensorer eller på anden vis hente informationer fra eller styre dem på afstand.

- Det kan være målinger af, hvordan et produkt bruges og slides, hvilket fx Grundfos henter data om. Men det kan også være styringsredskaber, som optimerer brugsværdien. Som når du med Danfoss termostater kan opvarme dit sommerhus lige inden, du når frem. Samlet betyder det, at produkterne får helt ny værdi. Nogle virksomheder kan endda ændre sin forretningsmodel og sælge services i stedet for produkter, og det er her IIoT skaber en ny spilleplade end tidligere, forklarer Søren Cajus.

Bringer ulige partnere sammen
Søren Cajus forklarer, at DI ITEK allerede arbejder med at bringe virksomheder sammen for at gøre dem klar til at høste gevinsterne ved IIoT.

- Der er ikke tale om direkte konkurrenter, så derfor kan de sparre sammen uden at holde noget tilbage. Det går primært på, hvordan man laver en forretningsmodel og etablerer en klar rollefordeling, så det står klart, hvem der kan høste after sales gevinsterne ved en datadrevet serviceforretning. Det kan i princippet både være producenten, retaileren eller en helt tredje service provider, siger Søren Cajus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093