23948sdkhjf

Sådan kunne en lam teenager stå for VM-kick off

Ved hjælp af såkaldte exo-skeletter kunne en lam teenager i sidste uge sparke VM’s første spark. Exo-skeletter er en af de mest lovende teknologier til såkaldt neurorehabilitering, og snart kommer forskere fra hele verden til Aalborg for at se på ny teknologi og udveksle erfaringer.
Det var lidt af en sensation, da en lam, brasiliansk teenager stod for det rituelle første spark ved VM i fodbold. Midlet til at bringe den lamme dreng op af kørestolen var et såkaldt exo-skelet. Exo-skelettet, der lignede en slags robot-dragt, består af bevægelige dele, der bliver styret ved hjælp af hjernebølger. Et computersystem aflæser brugerens hjernebølger og forvandler dem til bevægelser i stilladset – og stilladset løfter, trækker eller drejer så den kropsdel, brugeren ønsker at bevæge.

Exo-skeletter er blot en af mange nye teknologier, der over de næste år forventes at give bevægelseshæmmede og lamme helt nye muligheder for at blive mobile igen. De mange teknikker og teknologier kan samles under betegnelsen ’neurorehabilitering’; det vil sige udvikling af nye teknologier og genoptræningsmetoder, der kan hjælpe personer med fysiske handicaps eller neurologiske sygdomme til at genvinde deres førlighed eller overvinde deres sygdom – for eksempel personer, der er lammede efter en hjerne- eller rygmarvsskade eller som lider af sklerose.

På Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi er forskerne langt fremme, når det kommer til neurorehabilitering og udvikling af nye, innovative teknikker og teknologier, der kan hjælpe handicappede, lamme og personer, der f.eks. har haft et slagtilfælde.

Konference i Aalborg
D. 24.-26. juni er Aalborg Universitet derfor vært for en international konference, hvor verdens førende forskere inden for neurorehabilitering kommer og diskuterer ny forskning. En stor del af konferencen er dog også demonstration af ny teknologi, og hele onsdagen er sat af til innovative nye produkter og hjælpemidler. Man kan bl.a. opleve:

• Et system, der kan skrive ved at måle en persons hjernebølger med EEG-måling
• Det nyeste inden for proteser, bl.a. tungestyrede proteser
• Kørestolsræs med de allermest moderne kørestole
• En exo-skelet arm

- Neurorehabilitering er et område, hvor det går stærkt – og det er et område i rivende udvikling. Vi har sat nogle af verdens førende forskere og læger stævne for at være med til at få nye ideer omsat til produkter, der kan hjælpe patienter, siger Winnie Jensen, der er lektor ved Center for Sanse-Motorisk Interaktion, og som sammen med professor Ole Kæseler Andersen er ansvarlig for konferencen ICNR 2014 (The International Conference on NeuroRehabilitation), der afholdes i Aalborg Kongres og Kulturcenter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095