23948sdkhjf

Forskere udvikler ny metode til begrænsning af støj

Støj i måleudstyrs detektor giver en begrænsning i, hvor følsomme og nøjagtige målingerne kan blive. Nu har forskere på Niels Bohr Institutet udviklet en ny metode, hvor man ved hjælp af laserlys undgår støj og derfor kan opnå ekstremt præcise målinger.
Den sædvanlige metode til at begrænse støj i måleudstyrs detektor er ved at køle det ned til 5-10 kelvingrader, hvilket svarer til 265 grader C. Det er dyrt og det giver stadig ikke forskerne mulighed for at måle de svageste signaler, oplyser Niels Bohr Instituttet på sin hjemmeside.

-Vi har udviklet en detektor, der ikke behøver nedkøling, men som kan fungere ved stuetemperatur og alligevel næsten ikke har varmestøj. Den eneste støj, der fundamentalt er tilbage, er såkaldt kvantestøj, som er laserlysets egne minimale svingninger, fortæller Eugene Polzik, professor og leder af grundforskningscentret Quantop på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Opto-mekanisk metode
Metoden opto-mekanik er et kompliceret samspil mellem en mekanisk bevægelse og optisk stråling.

Eksperimentet består af en antenne, der opfanger radiobølgerne, en kondensator og en laserstråle. Antennen opfanger radiobølgerne, som overfører signalet til kondensatoren, der aflæses af laserstrålen - det vil sige, at kondensatoren og laserstrålen tilsammen er detektoren.

Signalerne fra radiobølgestrålingen frembringer svingninger i membranen, og man kan nu aflæse signalet optisk med en laserstråle. Det foregår via et komplekst samspil mellem membranens mekaniske svingninger, de elektriske egenskaber af det metalliske lag og lyset, der rammer membranen.

Banebrydende metode
Metoden er udviklet i et samarbejde mellem den teoretiske kvanteoptik-gruppe på Niels Bohr Institutet og Joint Quantum Institute i Maryland, USA. Den elektro-mekaniske chip blev udviklet på Nanotech, DTU.

Dette er en banebrydende ny metode til at måle elektriske signaler, som kan få stor indvirkning på fremtidens teknologier, og Eugene Polzik og Albert Schliesser ser meget store perspektiver i den nye fintmærkende målemetode, både indenfor udstyr til medicinsk behandling og til observationer i rummet, hvor kosmologerne måler radiostråling for at udforske universets barndom.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112