23948sdkhjf

SDU-forskere vil sende lyd gennem telefonen

Dansk-brasiliansk forsker savner hjemlandets mad og forsker i at kunne sende dufte gennem telefonen

Forskere på Syddansk Universitet vil arbejde på at udvikle teknologi, der kan sende og modtage dufte over distancer.

Projektet ved navn TeleScent har netop modtaget 2 millioner kroner fra Villum Fondens Experiment-program.

- Det vil tilføje en ny dimension til, hvordan vi kommunikerer digitalt i fremtiden, udtaler Roana de Oliveira Hansen, der står i spidsen for projektet.

Hun er selv oprindeligt fra Brasilien og har savnet den lokale mad, og det skal den nye teknologi kunne afhjælpe.

Ved at kombinere digital mikrofluidik og avancerede elektroniske næser, kan TeleScent først genkende en duft og herefter forme små "duftpakker" og sende dem til modtagerens enhed. Dette betyder, at vi om få år kan stå med en ny type telefon, der ikke kun transmitterer lyd og billede, men også duft, lyder håbet fra SDU-forskerne.

Lidt vej endnu

Selvom Roana de Oliviera Hansen har store forhåbninger, så understreger hun, at der er lang vej endnu, og man ikke lige foreløbigt vil kunne sende dufte til folk gennem telefonen.

- Der er tale om grundforskning, og vi ved ikke med sikkerhed, hvor det vil føre os hen. Vi er i en tidlig fase, og der er mange tekniske udfordringer. Men potentialet er enormt. Vi ved, at vi kan sende foruddefinerede dufte og skabe et stort bibliotek af aromaer, siger Roana de Oliveira Hansen.

Hun fortæller, at det teknisk set ikke er en udfordring at genkende dufte med sensorer og maskinlæring. Den store udfordring er at udsende dufte fra en lille enhed.

- Vores mål er i første omgang at kunne sende 25 distinkte dufte og skabe et stort bibliotek, som brugerne kan trække fra, men hvis vi kan bryde de første barrierer, kan vi åbne op for en ny æra inden for digital kommunikation, hvor vi kan sende dufte lige så let, som vi sender tekstbeskeder i dag, lyder det optimistisk fra Roana de Oliveira Hansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062