23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Sikre styringer af maskiner

Standarden DS/EN ISO 13849-2 Sikre styringer, validering er nu godkendt i både ISO og CEN.

Da DS/EN ISO 13849-1 blev udgivet, var der brug for at valideringsstandarden også blev opdateret. Nu er standarden vedtaget i både ISO og CEN som DS/EN ISO 13849-2:2012: Maskinsikkerhed - Sikkerhedsrelaterede dele af styresystemer - Del 2: Validering.

Standarden forventes harmoniseret ved først givne lejlighed, dvs. den forventes at være gældende minimumskrav som validering af maskiners sikkerhedsstyringer i løbet af første kvartal 2013.

Standarderne DS/EN ISO 13849 er en hjælp
DS/EN 954-1 Sikre styringer udgik pr 1. januar 2012, og blev erstattet af DS/EN ISO 13849-1. Mange er blevet opmærksomme på de muligheder i design- og dokumentationsfasen som DS/EN ISO 13849-1 giver, og flere og flere får øjnene op for nytten af validering, da det i praksis er en god metode til kvalitetssikring i arbejdet med sikre styresystemer.

Desværre er de fleste af de valideringsrapporter Maskinsikkerhed ApS laver, lavet på bagkant, dvs. maskinfabrikken beder om hjælp når han ikke bliver betalt for levering, med henvisning til kontraktens krav om udlevering af valideringsrapporten.

Maskinsikkerhed ApS vil opfordre til at designeren inddrager validering fra starten af designet, evt kan vi være med første gang man vil prøve.

Det kan læres
Dokumentation og validering er faktisk ikke kompliceret, hvis det laves samtidigt med designet af sikkerhedsstyringen, men når man skal finde (opfinde) argumenter efter at maskinen er taget i brug, tager det pokkers lang tid. Rettidig omhu virker også her og man behøver ikke nødvendigvis konsulenter til at lave det. Gennem læsning og kurser kan man lære at lave det selv.

Maskinsikkerhed Aps udbyder en kursusrække om Sikre styringer: indhold, proces og dokumentation for DS/EN ISO 13849-1 og validering med DS/EN ISO 13849-2 i bygning af maskiners sikre styresystemer.

Derudover har Maskinsikkerhed ApS også udviklet elektroniske programmer der fører brugeren igennem processen med dokumentation og validering. De elektroniske programmer indgår i kurserne og udleveres til deltagerne.

Kursusudbytte
Kurserne giver deltagerne, via undervisning og opgaver, en grundig indføring til løsninger af opgaver ved design og dokumentation af sikre styresystemer efter DS/EN ISO 13849-1 og validering efter 13849-2. Efter kurset kan man gennemføre dolumentation og validering af maskiners styresystemer efter standarderne. Kurserne henvender sig til personer som designer og dokumentere sikre styre systemer til maskiner. Kurset er også relevant for personer der træffer beslutninger om anvendelse af sikkerhedsrelaterede dele af styresystemer.

Kursusdato
De første introduktionskurser starter d. 22. januar i Farum og d. 5. februar i Trekantsområdet. Læs mere på Maskinsikkerheds hjemmeside www.maskinsikkerhed.dk hvor tilmelding også sker.

Maskinsikkerhed ApS
Lejrvej 17
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30553675

Kontaktperson

Pernille Brøndum
pbr@maskinsikkerhed.dk

Send til en kollega

0.063