Solenergi er nu også for virksomheder
Nyt lovforslag om solceller giver nye muligheder for virksomheder og boligforeninger - og sikrer uændrede vilkår for eksisterende anlæg i tyve år.
www.actecsolar.dk
Solceller har været en kæmpe succes for private parcelhusejere, som har solgt strømmen fra solceller til en god pris – og samtidig fået gratis strøm til eget forbrug.
Det nye lovforslag betyder, at ordningen bliver lidt mindre guldrandet for nye anlæg. Men aftalen giver nu også virksomheder nye muligheder og det bliver mere fordelagtigt at lave fælles anlæg i fx boligforeninger og landsbyer.
Særlig afregning
De fælles anlæg, som kun kan nettoafregne for fællesforbrug, vil få en forhøjet afregningspris på 1,45 kr. pr. kilowattime (kWh) i ti år, hvis de nettilsluttes 20. november 2012 eller senere. For anlæg etableret i 2014 bliver afregningsprisen 1,28 kr. pr. kWh. Den faldende pris skyldes, at de syv partier bag aftalen har noteret, at solcelleanlæg bliver billigere hver år, og at større anlæg i mange tilfælde vil være betalt tilbage på ti år selv om afregningsprisen falder. Partierne bag aftalen er regeringen (Socialdemokraterne, Det radikale Venstre og SF), Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det konservative Folkeparti.
20 år til nuværende anlæg
De nuværende ca. 40.000 ejere af solcelleanlæg er med aftalen sikret uændrede vilkår i tyve år. Det vil sige, at de fortsætter på en årsbaseret nettomålerordning.
Nye ejere får også glæde af nettomålerordningen, men her vil ordningen blive timebaseret. Det betyder, at ejeren af et solcelleanlæg er sikret fuld værdi af den strøm, der bruges umiddelbart. For den overskydende strøm får ejeren 1,30 kr. pr. kWh i de næste i år, hvis anlægget er nettilsluttet 20. november 2012 eller senere og producerer under 400 kW. Et anlæg installeret i 2014 vil derfor få en lidt lavere pris: Private vil få 1,16 kr. pr. kWh, fællesanlæg vil som nævnt ovenfor få 1,28 kr. pr. kWh. Princippet om timenettoafregning i stedet for årsnettoafregning vil i øvrigt gælde for alle såkaldte ’VE-anlæg’. Dvs. vindkraft, vandkraft, biogas, biomasse, solenergi og bølge- og tidevandsenergi.
Skatteregler
Muligheden for at lade de små private VE-anlæg optræde skattemæssigt som selvstændig erhvervsvirksomhed bliver afskaffet. Eksisterende anlæg vil dog ifølge aftale kunne anvende de erhvervsmæssige skatteregler i resten af anlæggenes levetid.
De nye regler gælder fra lovforslagets fremsættelse den 20. november 2012. Det vil være muligt at opnå de ’gamle’ afregningspriser, hvis en bindende kontrakt om solcelleanlægget er indgået senest 19. november 2012. Det er også et krav, at anlægget er anmeldt til netselskabet senest den 20. december 2012 – og at anlægget er færdigt og sluttet til nettet senest 20. maj 2013.
Kilde: www.danskrevision.dk