23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fra jord til bord uden madspild

Madspildet kan minskes med op til 10 % på kølelagerne – og det er endda med store besparelser på strømregningen som sidegevinst.

Med et specialudviklet befugtningsystem fra ML System i Ry, er fordelene lette at få øje på både for miljøet, samfundet, avlerne og forbrugerne.

ML System installerede et befugtningssystem hos Boje Skytte fra Brogaard i Fårevejle, lige inden han fik årets høst af økologiske gulerødder ind.

”Allerede det første år efter jeg fik systemet ind, havde jeg 10 % mindre spild end året før og en langt bedre kvalitet på mine gulerødder. De fleste avlere kender nok den udfordring, at gulerødderne får sorte pletter, når de bliver for tørre og derefter ikke kan sælges. Det problem har jeg ikke set siden,” udtaler Boje Skytte og tilføjer. ”Og ikke nok med det - jeg har også sparet mere end 10 % på mit strømforbrug til køling.” Alt dette løber op i besparelser på ca. 300.000 kr. på et år med en samlet kapacitet på 2.400 ton gulerødder.

Befugtningssystemet, som blev specialudviklet til netop kølelageret på Brogaard, er baseret på ML Systems teknologi fra supermarkederne, som allerede i dag bruger befugtning til at reducere madspild. Systemet kan udrette mirakler ved at tilsætte kold fordampet vand på lageret og derved sænke temperaturen samtidig med at fugtigheden holdes oppe. I Brogaards tilfælde ligger fugtigheden stabilt på 99 % i lager perioden.

Det er ikke kun Boje Skytte, der er begejstret for det nye befugtningssystem, men også Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, Danmarks største frivillige interesseorganisation mod madspild.

"Det er nogle positive fremskridt i kampen mod det skjulte madspild” siger Selina Juul og fortsætter. "Indtil nu har mediernes fokus primært været på forbrugerne og supermarkederne. Men hvis madspildet skal formindskes i hele værdikæden, skal der også sættes fokus på "det skjulte madspild i industrien". Lige nu estimerer Fødevareøkonomisk Institut industriens madspild til 303.000 tons mad om året. At madspildet allerede kan reduceres, inden det når frem til supermarkeder, kan kun betyde en endnu højere udnyttelse af fødevareressourcerne – og det er til gavn for os alle sammen.”

På kølelagerne hos avlerne, hvor frugt og grønt opbevares, inden de kommer frem til butikken, er luften ofte meget tør pga. den nedkølede luft. Når f.eks. gulerødder er på lager i op til 8 måneder - ja så går der en hel del til spilde undervejs. Der sker nemlig et betydelig vægttab - simpelthen fordi vandet fordamper fra gulerødderne.

En gulerod, der opbevares ved 1⁰C og 80 % relativ fugtighed, kan tabe mellem 20-30 % af sin vægt. Det går både udover kvaliteten og mængden af salgsbare gulerødder. Et helt unødvendigt spild.

ML System a/s som beskæftiger sig med luftbefugtning, har udviklet en energivenlig løsning på udfordringen. ”Vi har specialudviklet et luftbefugtningssystem til kølelagere med en speciel dyse, der kun giver 0,75 L/t, og som holder luftfugtigheden helt oppe på 99%. Den høje luftfugtighed sikrer, at vand, vitaminer, saft og kraft forbliver i produkterne, som samtidig bevarer vægten.”

Condair A/S
Parallelvej 2
8680 Ry
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK15200537

Send til en kollega

0.031