23948sdkhjf
Del siden
Annonce

"Ny" standard forvirrer brugerne

Med indførelsen af 13849-1 i 2006 har maskinfabrikanter og produktionsvirksomheder fået nogle retningslinjer til udarbejdelsen af sikre styresystemer. De har dog vist sig at skabe mere forvirring end godt er.

”Vi får stadig mange henvendelser fra brugerne, som er usikre på, hvordan standarden skal anvendes. Det er især spørgsmål omkring fastlæggelse af det opnåede PL-niveau, der dukker op. Vi må konstatere, at standarden, på trods af at den er i sit femte leveår stadig ikke anvendes som en naturlig del under konstruktionen af maskiner,” siger direktør Hans Morten Henriksen, Maskinsikkerhed ApS.

Indførelsen af standarden DS/EN ISO 13849-1 i 2006 ”Maskinsikkerhed - Sikkerhedsrelaterede dele af styresystemer - Del 1: Generelle principper for konstruktion” har skabt en del tvivl i maskinbyggerbranchen om, hvordan standarden skal forstås og anvendes. Formuleringerne i standarden kan synes ukonkrete og kan være svære at forstå. Og ikke mindst er standarden svær at bruge til praktisk projektering, som jo var hele hensigten.

Fra 1. januar 2012 bliver DS/EN ISO 13849-1 den mest anvendte standard for alle nye maskiner, idet dens forgænger EN 954-1 bliver endeligt trukket tilbage ved udgangen af i år og parallelanvendelsen ophører.

Hjælp på vej
Dansk Standard udgiver til efteråret bogen ”Sikre styringer efter DS/EN ISO 13849,” der er forfattet af Maskinsikkerhed ApS. Bogen er et praktisk værktøj og har til formål at hjælpe alle, der køber, bygger eller anvender maskiner. Den giver en løsningsorienteret vejledning fra standardens kringlede teori til den praktiske anvendelse i hverdagen. Bogen har masser af forklarende eksempler undervejs og er skrevet i et letforståeligt sprog. Derfor skulle bogen gerne være med til at udbrede brugen af standarden.

Bogen udkommer i forbindelse med HI-messen til september.

For yderligere information kontakt venligst Hans Morten Henriksen, mobil +45 22 10 06 71.
www.maskinsikkerhed.dk

Maskinsikkerhed ApS
Lejrvej 17
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30553675

Send til en kollega

0.043