23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nye regler for sikker indretning af hydraulik og pneumatik på maskiner

Kravene til hydraulik og pneumatik på maskiner ændres og strammes i de nye standarder. Der er også blevet flere muligheder for selv at vælge løsninger. Kravene gælder for hydraulik- og pneumatik-systemer på maskiner.

De nye regler træder i kraft efter EU-kommissionens offentliggørelse d. 8. april 2011 med en overgangsordning frem til den 1. december 2011 og man kan stadig bruge de eksisterende standarder frem til den dato.

I forbindelse med det nye maskindirektiv 2006/42 skal alle maskindirektivets standarder opdateres. Hydraulik- og pneumatik-standarderne er blevet opdateret og moderniseret. Samtidig er de blevet til ISO-standarder, dvs. nu er de ikke kun gældende i Europa.
Hydraulik-standarden DS/EN 982 er erstattet af DS/EN ISO 4413, og pneumatik-standarden DS/EN 983 er erstattet af DS/EN ISO 4414.

I praksis er der væsentlige ændringer i både krav til indretning, dokumentation og brugsanvisning. Og ændringerne er nemme at kontrollere for både Arbejdstilsynet og for køberne af maskiner.

Praktisk betydning af nye standarder
Kravene i standarderne skal overholdes for alle nye maskiner, der tages i brug efter at standarderne er harmoniseret. De gælder selvfølgelig også for de maskiner man bygger til brug i egen virksomhed, og for de nye hydraulik- og pneumatik-systemer man bygger på allerede ibrugtagne CE-mærkede maskiner.
Man må stadig gerne bygge maskiner uden at følge standardernes krav, men så skal man have dokumenteret, at de valgte løsninger giver mindst samme sikkerhed som standardens løsninger. Og det er dokumentation, som både Arbejdstilsynet og evt købere gerne vil se.
Da kravene er omfattende og vil tage tid at indføre, har man valgt at give syv måneders overgangsperiode.

Kravene gælder nye systemer, ikke eksisterende
Kravene gælder kun for de nye systemer og ikke for de systemer, der allerede er taget i brug. Man skal altså ikke i gang med at opdatere sine nuværende maskiner, fordi der kommer nye standarder.
Ombygger man systemer på CE-mærkede maskiner skal ændringerne overholde standardernes krav. Dog er der ikke krav om at det, der ikke bliver ændret ved en ombygning skal opdateres, hvis disse dele vel og mærke overholder gældende krav fra da det bygget.

De væsentligste ændringer
Der er mange ændringer i standarderne og de væsentligste er inden for krav til indretning, dokumentation af test-resultater og til brugsanvisning for systemet.
For langt de fleste leverandører af hydraulik- og pneumatik-systemer skal der laves ændringer i indretningen. Eksempler på ændringer er at der skal være drypbakke under stationære anlæg, evt. sikkerhedsstyring skal laves efter DS/EN ISO 13849-1 og ikke efter DS/EN 954-1, tunge dele skal have løfteøjer eller lignende så de kan håndteres sikkert og betjening af maskinen skal placeres så den kan nås er et par af de væsentligste ændringer.

Enkelte lempelser
Standarderne indeholder også et par lempelser. Tidligere var det et krav, at alle farlige koblinger mellem motor og drev skulle være afskærmet. Nu er det kun et krav, hvis koblingen er tilgængelig. Der er andre og tilsvarende mindre lettelser i standarderne.

Frihed til selv at vælge
Tidligere har det været et krav, at man skal bruge komponenter mv. efter fabrikantens anbefaling. Nu giver standarderne mulighed for at fravige fabrikantens anbefalinger, hvis man via test eller afprøvninger kan dokumentere, at det ikke er nødvendigt eller hvis løsningen bliver bedre ved at bruge andre komponenter. Det betyder dog, at det ikke er tilstrækkeligt at lave en vurdering.
Man kan eksempelvis også vælge andet end overtryksventiler som sikkerhed, hvis man kan dokumentere at andre løsninger er tilstrækkeligt sikre.

Fabrikantens nytte af standarderne
Fabrikanten får lettere ved at se hvilke krav han selv, og evt. konkurrenter, skal leve op til. Både i forhold til hvad der er nødvendigt og hvad der er godt nok. Desuden er der mange gode råd og krav, der kan bruges af de fabrikanter, der har mindre erfaring med design af hydraulik- og pneumatik-systemer, så som hos mindre fabrikanter eller i brugervirksomheder.

Maskinkøberens nytte af standarderne
For maskinkøberne betyder gode standarder, at man ikke behøver at specificere og kontrollere alt selv. Man kan i ordregrundlaget henvise til, at man vil vurdere det leverede i forhold til standarderne. Enkelte steder kan man så gå ind og foretage et specifikt valg, når der er flere løsningsmuligheder i standarden. Standarderne giver også et godt grundlag for at vurdere, om fabrikanten nu har opfyldt alle de relevante krav.

Skema til indsamling af dokumentation
Som noget nyt leveres standarden med en CD/fil med skemaer, der kan bruges ved indsamling af oplysninger og til dokumentation af systemet. Det kan også bruges som aftalegrundlag og evt. medleveres til brugeren. Brugeren har dog ikke krav på at få alle informationer udleveret med mindre det er en del af aftalegrundlaget.

Så konklusionen må være at de nye standarder er en væsentlig forbedring af sikkerhedskrav til hydraulik- og pneumatik-systemer på maskiner.


Fakta:
Maskindirektivet stiller de overordnede krav til maskiners indretning, jf. Arbejdstilsynets bekendtgørelse 612.
De detaljerede fortolkninger står i standarderne. De giver dels fabrikanten ret til at formode at standardernes løsninger giver overholdelse af direktivet. Men standarderne skal samtidig anses som minimumskravet. Dvs. en fabrikant må gerne anvende andre løsninger end standardernes, men så skal det dokumenteres, at den valgte løsning er mindst lige så god som standardens. Fabrikanten skal altså kende standardernes løsninger.

Standarderne laves af den europæiske standardiserings-organisation CEN i samarbejde med ISO. Dansk Standard repræsenterer Danmark i dette arbejde.
Standarderne udgives normalt uden overgangsordninger, dvs. de er gældende krav fra den dag kommissionen har harmoniseret standarderne, og når de er offentliggjort i EF-tidende. Og alle maskiner der leveres efter offentliggørelsen skal overholde de nye standarders krav. Fabrikanter bør derfor kende kravene i god tid før offentliggørelse, så man kan nå at indrette maskinerne og dokumentationen efter kravene.
_________________________________________________________________________________

Maskinsikkerhed ApS afholder i maj og juni 2011 en række kurser om de nye krav i hhv. pneumatik-standarden (formiddag) og hydraulik-standarden (eftermiddag). Der afholdes kurser i Brøndby d. 31. maj, Vejen d. 8. juni og Svenstrup d. 9. juni.
Pris: DKK 1.800,- pr ½-dags-kursus. Deltager man i begge kurser er prisen DKK 3.300,-. Priser er ekskl. moms. Tilmelding på info@maskinsikkerhed.dk eller på tlf. 44 47 31 56.

Samtidig udgiver Dansk Standard en sammenstilling af den gamle standards krav med den nye standards krav med Maskinsikkerheds kommentarer, så det er nemt for designeren at se, hvad der skal laves anderledes fremover. Sammenstillingen kaldes for et Delta-dokument og et link til dokumentet fremsendes gratis til kursusdeltagerne før kurset.

Maskinsikkerhed ApS
Lejrvej 17
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30553675

Send til en kollega

0.032