23948sdkhjf

Klimasatellit med dansk teknologi på vej op

En ny satellit med avanceret dansk teknologi skal give forskerne helt ny viden om Jordens havstrømme og globale klimaændringer. Satellittens navn er GOCE, og den skal opsendes af det europæiske rumagentur.
GOCE står for Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, og den europæiske satellit skal lave den hidtil mest nøjagtige måling af Jordens tyngdefelt. GOCE’s målinger vil sætte forskerne i stand til at lave bedre modeller af cirkulationen i Jordens oceaner og ændringer i havniveauet – faktorer som er kraftigt påvirket af de globale klimaændringer. Satellittens data vil også føre til en bedre forståelse af processer i Jordens indre, som hænger sammen med vulkaner og jordskælv.

En gruppe forskere fra DTU Space skal bruge satellittens målinger til at lave bedre modeller af de havstrømme, der i høj grad er styrende for hele Jordens klimasystem.

- Vores hovedformål er at lave bedre oceanmodeller, hvilket dels vil føre til bedre forudsigelser af stormfloder til gavn for skibsfarten og dels til bedre klimamodeller, fortæller Per Knudsen, der er afdelingschef for geodæsi på DTU Space.

Stjernekompas udviklet af DTU Space
DTU Space har desuden udviklet og bygget satellittens ekstremt nøjagtige stjernekompas. Stjernekompasset er det navigationsinstrument, der sørger for, at forskerne hele tiden ved, hvordan satellitten vender i rummet. Uden den viden kan satellittens målinger ikke bruges.

GOCE skal flyve usædvanligt lavt lige i toppen af Jordens atmosfære. Derfor har den styrefinner til at lette navigationen samt en motor, der er 20 gange mere effektiv end normalt til at kompensere for luftmodstanden.

- Men alt dette er for intet at regne mod indmaden, hvor et såkaldt tyngdefeltsgradiometer måler de mikroskopiske forskelle i tidevandskræfterne, som variationer i Jordens masse 240-7000 km under satellitten skaber, fortæller professor John Leif Jørgensen, DTU Space, som leder instituttets afdeling for måling og instrumentering.

- Derudover har vi bygget verdens tre mest nøjagtige stjernekompasser til GOCE. De er monteret sammen med gradiometret for at måle eventuelle afvigelser fra og korrigere på satellittens bane.

GOCE er blevet til i et samarbejde mellem mange europæiske partnere, heriblandt DTU Space, og efter planen skulle den have været opsendt fra Plesetsk i Rusland mandag den 16. marts 2009. Opsendelsen blev dog afsblæst, og et nyt forsøg vil blive gjort i dag, tirsdag.

Kilde: DTU - http://www.dtu.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094