23948sdkhjf

BB Electronics: Lokalkendskab lige så vigtigt som råvarepriser

Det er ikke kun Kinas eksportbegrænsninger, der er med til at presse priserne på elektronikkomponenter op.
Kinas eksportbegrænsninger af sjældne jordarter rammer alle i branchen og medfører, at markedet bliver mere vanskeligt at gennemskue.

Det siger Casper Venbjerg Hansen, konsulent med speciale i råstoffer hos Dansk Industri, og den udlægning får støtte af flere branchefolk, som Electronic Supply har været i kontakt med.

Blandt disse er Benny Jensen, direktør for den globale supply chain hos BB Electronics.

- På den ene side ser vi generelle tendenser i kommunikationen med vores kinesiske leverandører om ”stigende priser” og ”svær markedssituation”. På den anden side er vi udmærket klar over – eller fornemmer i hvert tilfælde – at der er en vis portion ”bluff” involveret. Verdensmarkedssituationen er, som du ved, lidt tilbageholdende og forsigtig på indkøbssiden, og det rammer alle disse leverandører, som forsøger sig med alle midler, siger han.

Kræver kendskab til Kina
Det er dermed ikke den kinesiske regering alene, der sidder på magten, når priserne for elektronikkomponenter på det globale marked skal fastsættes.

Andre faktorer spille ofte en mindst lige så stor rolle.

- Selvom alle disse sjældne metaller indgår i elektroniske komponenter, så er det i høj grad det der betegnes som ”intellectual property” der sætter prisen på komponenterne – i langt højere grad end råvarepriserne. Selvom det selvfølgelig for visse komponenter ikke er uvæsentligt, forklarer Benny Jensen, som også peger på et tredje parameter, der kan hjælpe til at gennemskue branchen:

- Handel i Kina og med kinesiske leverandører kræver et indgående kendskab til kinesisk kultur på området. Kinesiske leverandører har en markant anderledes adfærd end hvad vi er vant til i Europa. På godt og ondt.

Electronic Supply bringer hver dag i denne uge en ny historie om Kina, de sjældne jordarter og elektronikbranchen.

Læs i morgen:
"Elektronikindustrien har en tabersag mod Kina"

Læs også:
”Ekspert: Kina rammer den danske elektronikbranche"

EU hamstrer på vegne af elektronikbranchen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062