Telemedicin kan blive ny eksportsucces
Danmark er blandt de førende lande på det attraktive marked for telemedicin, som kun forventes at vokse i de kommende år.
Billedet er stort set det samme overalt i den vestlige verden, og det betyder, at der skal tænkes alternativt i sundhedssektoren, når fremtidens opgaver skal løses.
Markedet for telemedicin forventes derfor bare at blive større i fremtiden, og her kan Danmark komme til at spille en central rolle.
- Når jeg kommer til udlandet og fortæller, hvor vi er i Danmark med sundheds-IT, hvad enten det er i USA eller i Europa, så misunder de os vores anvendelse af sundheds IT. Danmark er et laboratorium. Det gælder om at få vores innovative løsninger ud på hjemmemarkedet og så eksportere dem bagefter, siger Freddy Lykke, adm. direktør i CSC Scandihealth, til Børsen.
Stort eksport-potentiale
Det Århus-baserede firma har oplevet konstant fremgang i de seks år, Freddy Lykke har stået i spidsen, og omsætningen er nu på cirka 450 mio. kr.
Og mens markedet i Danmark altså er flere millioner kroner stort, er der tale om en milliard-industri i europæisk målestok.
Freddy Lykke forudser derfor, at telemedicin kan blive den næste store danske eksportsucces på linje med vindmølleindustrien eller landbruget.
- Vi har en fordel af en meget stor udbredelse af sundheds-IT blandt andet, fordi vi har en tradition for at udveksle information mellem sektorerne i vores sundhedssystem. Bertel Haarder (Indenrigs- og sundhedsminister, red.) skal sikre, at vi kan bruge Danmark som udstillingsvindue. Der må ikke gå for meget tænketank i det, advarer Freddy Lykke.
Fakta: Telemedicin
Telemedicin er en fællesbetegnelse for de mange teknologiske aspekter af sundhedssektoren, som ikke omfatter medicin i klassisk forstand.
Det kan således omfatte alt fra telekonferencer mellem lægevidenskabelige fagfolk til lægekonsultationer over videoforbindelser.
Ved at benytte telemedicin kan man eksempelvis spare penge til dyre sengepladser på hospitalerne.
Læs også:
Dansk-amerikansk telehealth-samarbejde