Iværksætter får legat for laserteknologi
Alexander Foss’ Industrifond har uddelt legater for i alt en halv million kroner til unge lovende danske iværksættere heriblandt Swept Laser Modul
Formanden for fondsbestyrelsen Flemming H. Tomdrup, som blandt andet også er bestyrelsesformand for teknologivirksomheden Terma, siger om årets uddelinger:
- Vi vil give et økonomisk skub til iværksættere, som virkelig tænker nyt, som er helt på forkanten af, hvad der pt. er af viden. Og det er i høj grad lykkedes for os i år. Tre af de fem legater, vi uddeler i år, går til iværksættere, hvis ideer udspringer af forskningsprojekter på DTU.
- I fonden har vi specielt fokus på ideer, som kan give grundlag for ny produktion i Danmark. Vi har en fantastisk viden i Danmark, og den viden vil hjælpe til med at omsætte til produktionsarbejdspladser. Vi har brug for nye virksomheder og nye ideer, som skaber vækst.
3D billeder af øjet
Thor Ansbæk, der er forsker ved DTU, fik legat på knap 90.000 kroner. Han har udviklet Swept Laser Modul, der er laserteknologi til realtids 3D tværsnitsbilleder af menneskeligt væv – blandt andet til indbygning i optisk apparatur til anvendelse ved undersøgelse/behandling af øjet.
Den anvendte laserteknologi kan skanne øjet 10 til 50 gange hurtigere end aktuel teknologi. Det vil blandt andet kunne ændre hele behandlingsforløbet i øjenklinikken. Udstyret skal indbygges i apparattur, som i forvejen produceres til optikere og øjenlæger. Markedet for dette udstyr vurderes pt. at ligge på mere end 600 millioner dollars om året.
Der er indledt samarbejder med flere af de store udstyrsleverandører.